Желиран крем с карамелени плодове

 

Когато правите карамеления сос внимавайте да не се изгорите При прибавянето на водата в началото има опасност сместа за изкипи. Затова може да дръпнете за кратко съда от огъня и после отново да го върнете на него.

Продукти:

500 мл прясно мляко
500 мл течна сметана
8 жълтъка
12 с.л.захар
ванилии
20 г желатин

сос:

1 ч.ч. захар
2 с.л. масло
1 ч.ч. гореща вода
кора от 1/2 лимон
2 с.л. бренди
1 ч.л. нишесте
праскови
сини сливи
круши

Приготвяне:

* Смесете млякото, сметаната и захарта. Разбийте добре жълтъците с ванилията и ги добавете към млечната смес. На тих огън сварете крем, докато започне да лепне по лъжицата и да оставя следа. Поръсете върху него желатина. Не е нужно да го разтваряте предварително. Той ще се стопи от горещата смес. Махнете от огъня и разбъркайте много добре. Оставете крема да се охлади и го сипете в купички. Приберете ги в хладилника, докато се стегне напълно.

* Карамелизирайте захарта заедно с маслото и бъркайте, докато стане хомогенна маса. Разредете с горещата вода, като бъркате непрекъснато. Подправете с лимоновата кора и брендито. Варете няколко минути на тих огън. Накрая сгъстете соса с нишестето, разтворено в малко студена вода. Гъстотата на соса преценете сами както ви харесва. Ако е нужно добавете още нишесте. В края на варенето добавете плодове. Гответе 2-3 минути. Нека останат твърди, не ги преварявайте. Оставете соса да се охлади.

* Сервирайте крема обърнат в чинийки, полят със сос и гарниран с плодове. Да ви е сладко!

 

Tags: Кремове и сладоледи

  • Hits: 3346

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.