Меден сладолед с рикота и нектарини

За днешната рецепта избрах нежни ароматни нектарини за един по-различен сладолед без мляко и сметана. Става чудесен и с праскови, ако ги харесвате повече от нектарините. 

Продукти за 10 топки сладолед:

3 жълтъка
100 мл течен мед
50 г пудра захар
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон или 1 лайм
3 нектарини
400 г рикота
50 г орехи
2-3 с.л. кристална захар

Приготвяне:

* Разбийте на водна баня жълтъците, меда и пудрата захар. Като бъркате непрекъснато сварете крем до леко сгъстяване. Прибавете ванилията и лимоновата кора. Охладете.

* Две от нектарините смелете на пюре, а третата нарежете на малки кубчета. Прибавете ги в яйчения крем и разбъркайте.

* Разбийте добре рикотата с пасатор, за да стане съвсем гладка. Разбъркайте я добре с крема и сипете в кутия. Замразете за няколко часа, като периодично разбърквате с миксер, за да не се образуват кристали. Ако имате машина за сладолед непременно я ползвайте.

* Карамелизирайте кристалната захар. Прибавете орехите, разбъркайте и махнете веднага от огъня. Изсипете ги върху хартия за печене. След като карамелът се втвърди го натрошете на малки парчета.

* Извадете сладоледа от фризера 30 минути преди сервиране. С лъжица за сладолед оформете топки. Сервирайте във вафлени фунийки, като поръсите отгоре с карамелизирани орехи. Да ви е сладко!

Tags: Кремове и сладоледи

  • Hits: 8473

Коментари   

Кайти
0
Тази рецепта изглежда чудесно, Йоли :-) Тъкмо тия дни си мислех за нещои подобно и ето...Дали ще се получи със сладкарска извара ? Също, мисля да пробвам с пъпеш, вместо с нектарина... :-)
Отговор
yoli
0
Благодаря, Какти. Радвам се, че ти хареса.
Може и с извара, но трябва да я пасираш предварително много фино. Има и още нещо. Изварата почти няма масленост. Сладоледът ще стане по-воднист и ще образува повече кристали. Но непременно опитай. Ще се радвам да ми пишеш после как се е получило.
Отговор
Кайти
0
Здравей Йоли :-) Направих го със сладкарската извара и пъпеш, добре се получи. Кристалите бяха много по-малки, отколкото очаквах, йеее ! Пъпешът ми беше малко воден и аха да ме провали. Но пък беше сладък и не сложих пудра захар, а само мед, което направи сладоледа и полезен ;-) Хареса ми крема с жълтък, който придаде по- кадифена текстура (или поне мисля, че е от него) Та в крайна сметка, благодаря ти за рецептата, чудна е :-) :-*
Отговор
yoli
0
Аз много се радвам, че опита твой вариант, Кайти. Няма по-ценно нещо от това да експериментираш в кухнята. Благодаря ти, че се отбиваш тук и споделяш. Много ме радваш винаги!
Отговор
Лорета
-1
Здравей Йоли, с какво бихме могли да заменим жълтъците?
Отговор
yoli
0
С абсолютно нищо, Лори. Съжалявам, просто няма с какво.
Отговор
Neli
0
а смляно ленено семе? някъде прочетох че ако нямаме яйца, семенцата от лен са отличен заместител Например при котлети веге
Отговор
yoli
0
Нели, съвсем неподготвена съм по тези въпроси. Не мога да ти отговоря, съжалявам. Трябва да потърсиш в сайтове за здравословното хранене.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.