Кръгове с пармезан и сушени домати

 

Дълга история има пармезанът. Още отпреди 900 години питите ароматно сирене са се правили от монасите-бенедиктинци в района на Парма и Реджио Емилия. До ден днешен традицията е спазена и технологията е непроменена. Това е може би най-известното италианско сирене. Името му идва от района, в който се прави - Емилия-Романя. Извън пределите му не може да се използва запазената марка " Parmigiano-Reggiano". Сиренето зрее, оформено на големи тежки пити от една до три години. Спрямо зрелостта има различен цвят и вкус, както и цена, разбира се. Зрелостта му майсторите проверяват и определят, като го почукват с малки чукчета. Сиренето им "пее", само им казва дали вътрешността е плътна или има кухини, което никак не е добре. Всъщност, питите, в които е имало такива кухини се продават разфасовани на парчета или настъргани. Именно затова качественият Пармезан се продава на цели пити, които се режат със специален нож. С други думи, по възможност купувайте Пармезан от пита.

Продукти:

200 г бяло брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
1/2 ч.л.сол
30 г течно масло
25 г настърган пармезан или кашкавал
120 мл прясно мляко
мариновани сушени домати
скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
моцарела или друго сирене
черни маслини
1/2 връзка пресен босилек
250 г чери домати (по желание)
филирани бадеми за поръсване

Приготвяне:

* Разбъркайте маслото с бъркалка на крем. Добавете млякото, а след това настърганото сирене. Накрая сипете брашното, пресято с бакпулвера и солта. Омесете меко тесто.

* От тестото направете малки питки. Намажете ги със зехтин и ги гарнирайте с останалите продукти без бадемите. Изпечете кръговете върху хартия в предварително загрята на 180* фурна за около 20 - 25 минути. Малко преди края на печенето ги поръсете с бадемите и доизпечете до порозовяване.

* Ако не разполагате с пресен босилек, ползвайте сушен или готово песто. Да ви е сладко!

Рецепта: "Да печем с любов"

 

Tags: Предястия Тестени

  • Hits: 5112

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.