Многолистни квадрати с горгонзола-сос

 

Работете само с много добре изстудено бутер тесто и винаги режете с остър нож. Само така ще се получи отлична многопластова структура.

Продукти за 4 порции:

500 г бутер тесто
1 жълтък
1 с.л. ситно нарязан лук
50 г масло
100 мл зеленчуков бульон
250 г Горгонзола
100 мл бяло вино
150 мл млечна сметана
сол и черен пиперна вкус
200 г пресни гъби, запържени в масло

 




Приготвяне:

* Нарежете тестото на 12 квадрата с размери 10/10 см. Разбъркайте жълтъка с 2 с.л. вода. Направете 4 квадрата с по 3 слоя всеки като мажете помежду им с жълтък. Постелете тава с хартия за печене и загрейте фурната на 200*. Изпечете многолистните основи до златисто и ги оставете да изстинат във фурната.

* За соса запържете лука в маслото до стъклено. Залейте с бульона и го оставете да се редуцира до 1/2. Добавете виното и го кипнете за да отстраните остротата на алкохола. Сложете половината от сиренето и сметаната. Отново варете соса на умерен огън докато се сгъсти. Подправете със сол и черен пипер. Пасирайте до гладкост.

* Направете разрез в средата на всяка многолистна основа. С пръсти оформете вдлъбнатина. Напълнете я с гъби и залейте със сос. Отгоре натрошете останалото сирене и сервирайте. Да ви е сладко!

* Когато мажете с жълтък внимавайте да не попадне от него отстрани по тестото, защото пластовете няма да се разлистят. Може да изпечете бутер-квадратите 1 ден предварително. Съхранявайте ги в шкаф без да ги покривате или похлупвате. Напълнете многолистните основи непосредствено преди сервиране за да не омекнат.

 

Tags: Предястия

  • Hits: 4394

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.