Суши

 

Източници твърдят, че родината на сушито всъщност не е Япония, а Китай. Първите сведения датират от II век и едва VII-VIII век е пренесено в Япония. Въпреки това сушито така навлиза в ежедневието на японците, че в днешно време няма човек, който да не знае, че това е традиционна и емблематична за страната храна. В древността суши не е било точно ястие, а технология за консервиране на риба. За да съхранят по-дълго суровата риба японците са я поставяли между пластове сол и ориз. Така рибата равномерно ферментирала и след няколко месеца била годна за ядене, а оризът бил изхвърлян. Оризът пречел на рибата да се развали, тъй като при ферментацията си отделя млечна киселина. Японците започнали да смесват двете си любими храни - ориз и риба, тъй като считали, че изхвърлянето на ориза е разхищение. Времето на ферметнация било драстично съкратено и оризът също влязъл в ястието с риба.
Днес разновидностите на суши са безбройни, а приготвянето му си остава истинско изкуство. До неотдавна майсторите на суши са минавали през 10-годишно обучение, което за мен напълно затвърдява истината, че добрият кулинар трябва да знае, че има неща, които е по-добре да не прави. Въпреки всичко и аз като много други почитатели на суши го приготвям у дома. Или поне се опитвам. Вкусно е, но трябва да съм честна и да призная, че никога и по никакъв начин не бих могла да се доближа дори и мъничко до съвършенството на японските майстори. Тук има една чудесна статия с много любопитни факти за историята на сушито, прочетете я. А ако и вие като мен искате да се опитате да го приготвите у дома, ето моят прочит на рецепта за суши.

Продукти:

листа от водорасли - нори
1 ч.ч.ориз за суши или друг ориз с кръгли зърна
около 2-3 с.л. оризов оцет
сол
сурова прясна риба по избор
зеленчуци по избор
омлет от 1 яйце

Сос:

5 с.л.светъл соев сос
2 с.л.вода
1/2 ч.л. мед
1 скилидка счукан чесън (по желание)
1 ч.л. оризов оцет
1/2 ч.л. уасаби (хрянова паста за суши)

Приготвяне:

* Измийте добре ориза със студена вода и го отцедете. Сварете го с вода, която като количество трябва да бъде един пръст над ориза. Варете на бавен огън за 15-20 минути. Като се свари ориза махнете капака на тенджерката, дръпнете от котлона и покрийте с памучна кърпа. Оставете ориза да изстине покрит с нея. Поръсете студения ориз с оцета и малко сол. Разбъркайте го внимателно с лопатка.

* Върху бамбукова рогозка сложете една кора от норите. С мокри ръце разпределете равномерно част от ориза в единият край на кората. Аз харесвам сушито по-тънко и затова слагам по-малко ориз. Поставете лентички риба, зеленчуци и омлет. С помощта на рогозката завийте на стегнато руло. Съхранявайте сушито в хладилник, завито в свежо фолио. Преди поднасяне го нарежете с остър нож. Сервирайте със соса.

* За соса е необходимо добре да смесите всички съставки. Опитайте го и ако е нужно го го доовкусете. Да ви е сладко!

Tags: Предястия Риба и морски дарове

  • Hits: 5482

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.