Шоколадово-черешово руло

 

Рулото е изключително нежно като консистенция и вкус, тъй като в тестото няма брашно. Блатът става лепкав и влажен. За да го отлепите по-лесно от хартията след печене може да я намаслите леко преди да изсипете тестото върху нея.

Продукти:

блат:

5 яйца
100 г захар
40 г какао
ванилия

крем:

250 мл прясно мляко
100 г захар
2 с.л. нишесте
2 жълтъка
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
100 мл течна сметана

пълнеж:

500 г череши
3 с.л. кафява захар
50 мл вишновка
1-2 зърна карамфил
2-3 щипки канела
ванилия

 



Приготвяне:

* Разбийте много добре яйцата със захарта, докато утроят обема си. Внимателно прибавете пресятото какао и ванилията, като бъркате с лопатка. Сипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Загрейте хурната на 170* и изпечете блата за около 8-10 минути. След като леко се охлади го навийте заедно с хартията на руло, за да приеме нужната форма.

*  Сварете гъст млечен крем от посочените продукти без сметаната. Охладете добре. Разбийте сметаната на сняг и с внимателно бъркане я прибавете към млечния крем. Оставете млечно-сметановия крем за половин час в хладилника.

*  Почистете черешите от дръжките и костилките. Ако желаете, оставете череши за украса, които да потопите в разтопен на водна баня шоколад. Сложете почистените череши заедно с останалите продукти за пълнежа в тиган и кипнете всичко 2-3 минути. Внимавайте да не преварите черешите. Трябва да останат цели и само леко да омекнат и да се ароматизират. С решетъчна лъжица извадете плодовете да изстиват, а сиропа сгъстете с 1 ч.л. нишесте.

*  Намажете изстиналия блат с част от крема, наредете черешите върху него и завийте на руло. С останалия крем украсете рулото и гарнирайте с шоколадовите череши. Може да ползвате и разбита сметана за украса.  Поднесете с черешов сос. Да ви е сладко!

 

Tags: Рула

  • Hits: 7722

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.