Салата с моркови

 

Морковите са едни от най-старите зеленчуци. Произходът им е азиатски и първите източници, в които се говори за тях са отпреди 5 000 години. Пиша за тях в мн.ч., тъй като в миналото са били бели, зелени, лилави, жълти, розови...всякакви цветове. Едва през 16 век холандски градинари успяват да ги култивират и превърнат в познатия ни днес оранжев морков. Странно нещо е живота. Сега пък се чудят как да направят отново моркови във всевъзможни цветове....

Продукти за 4 салати:

8 моркова
4 с.л. зехтин
1 кубче зеленчуков бульон
2 ч.л. кафява захар
2 с.л. балсамов оцет или на вкус
сол и черен пипер на вкус
2 скилидки чесън
1 връзка пресн кориандър
4 с.л. запечени филирани бадеми
 
Приготвяне:
 
* Почистете морковите и ги нарежете с белачката за зеленчуци на тънки и дълги ленти.
 
* Загрейте зехтина, натрошете в него кубчето бульон и сипете захарта. Прибавете морковите и чесъна нарязан на тънки филийки. Гответе около 1 минута.
 
* Сипете оцета, разбъркайте и опитайте на вкус. Ако е нужно сипете малко вода или пък посолете. Подправете с черен пипер. Не гответе дълго морковите. Достатъчни са само 2-3 минути. Трябва да останат напълно сурови, но пластични.
 
* Оставете  салатата да се охлади. Преди поднасяне я поръсете със свеж кориандър (може да го заместите с магданоз) и гарнирайте с бадеми. Да ви е сладко!

Tags: Салати

  • Hits: 6825

Коментари   

Рени
0
Здравей, Йоли!Невероятна салата!А и салата "Одеса", маринованите смокини с ядки, салата с домати, орехи и чесън, вкусните чушки на Ася и още...Представих се на ниво!Много благодаря за рецептите!
Отговор
yoli
0
Ех, Рени! Съкровище си ти! Аз благодаря! От все сърце!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.