Орехов сладкиш със сливи

 

Есенен сладкиш с хрупкава маслена основа, свеж вкус на сливи и канелено-орехов кекс. Оставете го да престои един ден преди да го поднесете, за да могат всички аромати да се споят добре.

Продукти за сладкиш 24-26 см:

основа:

110 г студено масло на кубчета
220 г брашно
60 г пудра захар
ванилия
2-3 щипки сол
1-2 с.л. студена вода

пълнеж от сливи:

500 г сливи по избор
50 г захар
30 г нишесте
1 ч.л. канела

орехов кекс:

3 яйца
140 г захар
125 мл прясно мляко
125 мл течна пълномаслена сметана
настъргана кора от 1 портокал или лимон
1 ч.л. канела
ванилия
50 г галета
200 г фино смлени орехи
120 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
40 г стопено масло

друго:

пудра захар за поръсване

Приготвяне:

* За основата смесете маслото с брашното, пудрата захар, ванилията и солта. Стрийте на фини трохи. Прибавете водата и за кратко омесете тесто, колкото да се съединят всички компоненти. Приберете го в хладилника за 30 минути.

* Докато тестото се охлажда пригответе пълнежа от сливи. Почистете ги от костилките и ги пасирайте заедно със захарта. Изсипете ги в тенджера, прибавете нишестето и овкусете с канела. Сварете гъст крем и охладете.

* Покрийте дъното и стените на формата с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* с вентилатор.

* Разточете охладеното маслено тесто с дебелина около 3-4 мм и го поставете във формата. Краищата му вдигнете на малък борд. Надупчете го с вилица и изпечете за около 15 минути до леко порозовяване.

* За ореховото тесто разбийте на пухкав крем яйцата със захарта. Прибавете млякото, сметаната и портокаловата кора. Отделно смесете сухите съставки и ги сипете в яйчената смес. Разбъркайте с лопатка и накрая налейте маслото. Размесете добре.

* Върху запечената маслена основа намажете крема от сливи. Върху тях изсипете ореховото тесто. Върнете формата във фурната и печете още 40-45 минути. След като сладкишът изстине напълно го освободете от формата и поръсете с пудра захар. Да ви е сладко!

*** Сладкишът става най-вкусен със сини сливи. Аз го направих с каквито имах под ръка. Ако не харесвате канела я заменете с друг аромат. Ореховото тесто е рядко и изисква по-дълго печене. Проверявайте готовността му с клечка. Не се тревожете за масленото тесто. Въпреки повторното дълго печене то няма да прегори.

 

Tags: Сладкиши

  • Hits: 25318

Коментари   

Мариела Иванова
+5
Благодаря, мила Йоли за поредното прекрасно творение в кухнята. Следя рецептите ти от години и се възхищавам на финеса и елегантността, с които ги представяш. Ти си доказателството, че кулинарията е изкуство! Надявам се, че ще има нови серии в 24 kitchen, които очаквам с нетърпение! Бъди здрава и благодаря!
Отговор
yoli
0
Толкова си мила, Мариела! От сърце ти благодаря за хубавите думи!
Отговор
Елена Ганчева
0
Миличка благодаря за новата идея удоволствие ще бъде да я приготвя сигурна съм ще бъде чудесна бъди благословенна
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, Ели! Много ще се радвам, ако ти хареса!
Отговор
Снежана
-1
Благодаря ти Йоли за прекрасното предложение!Тъкмо си търсех рецепта за сладкиш със сини сливи-единствения плод в нашата градина който е в изобилие тази година.Вече си представям, как ухае и се топи в устата.Ще го направя още довечера и ще се похваля.
Отговор
yoli
0
Ще се радвам да го опиташ и да ти хареса, разбира се. Благодаря, Снежи!
Отговор
Mariela Krustev
0
Мила Йоли,
Направих този сладкиш за осветяването на новото ни жилище в София. Наистина е много вкусен - хрупкава тънка основа, профирен крем и ореховата плънка. Украсих го с малко крем и натрошени целувки. Стана страхотно. В момента има истински големи, сочни бг сини сливи, и предпочитам да правя десерти с тях докато съм в София (в Торонто се продават много сортове сливи, но не са като тукашните). Миналата седмица два пъти направих твоята рецепта с конячените сливи.
Благодаря ти много!
Отговор
yoli
0
Аз ти благодаря, Мариела! Много се радвам, че ти хареса!
Да сте щастливи в новото жилище и през прага му да пристъпват само добри хора!
Отговор
Ина
+1
Стана ми любимия сладкиш!!! Ореховия кекс ми напомня на някогашните “ Агнески” , които майка ми правеше , когато бях дете , леко киселия крем от сливи перфектно балансира сладостта на десерта а маслената подложка е този компонент, който те кара да ядеш още и още !
Отговор
yoli
0
И тук благодаря от сърце, Ина! Много се радвам, че ти хареса.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.