Пай с карамелена тиква

 

 

За този ароматен пай бих препоръчала сорт тиква с по-плътнаи по-оранжева вътрешност. Хокайдо или тиква-цигулка са много подходящи, тъй като са по-сухи и захарни.

Продукти:

Продукти за пай 24 см:

маслено тесто:

300 г брашно
100 г фино смлени бадеми
80 г пудра захар
2-3 щипки сол
150 г студено масло на кубчета
1 яйце + 1 жълтък
ванилия

пълнеж:

400 г пюре от печена или варена тиква
100 г кафява захар
50 мл гореща течна пълномаслена сметана
1 яйце
200 г натурално крем сирене
1 ч.л. микс кардамон, канела, джинджифил
настъргана кора от 1 портокал
ванилия

Приготвяне:

* За масленото тесто смесете брашното, бадемите, захарта и солта. Прибавете студеното масло, нарязано на кубчета и с пръсти направете маслени трохи. Сложете яйцето, жълтъка, ванилията и бързо омесете тесто. Завийте го в найлоново фолио и го оставете в хладилника за 30 минути.

* Разточете тестото на тънка кора около 3 мм и го поставете в кръгла тортена форма 24 см, покрита с хартия за печене или форма за пай. Направете отстрани борд и надупчете кората с вилица. Изпечете маслената основа до бледо розово в загрята на 170* фурна за около 15 минути. От останалото тесто направете бисквити, с които може да украсите сладкиша.

* За крема карамелизирайте захарта, докато получите светъл карамел. Сипете в него сметаната и разбъркайте до хомогенност. Накрая добавете и тиквеното пюре. Сложете яйцето, крем сиренето и разбъркайте всичко на гладък крем. Овкусете с подправките, ванилия и портокалова кора.

* Сипете тиквената смес в маслената подложка и доизпечете пая още 20 минути във фурна загрята на 160*. Оставете сладкиша да престои един ден в хладилника преди да го сервирате. Украсете го с бисквити, кокос или пудра захар.

 

Tags: Сладкиши

  • Hits: 24286

Коментари   

borislav tsvetkov
+3
Йоли обичам те, ама това е много сложно за мен и затова зимата, чакам снега и в печка на дърва в долапа, пека парчета тиква, с мед и поръсени с орехи. Не е така изискано като твоето, ама е много, много вкусно!!!! :-)
Отговор
yoli
0
Сладур си голям! Благодаря, че се отби тук. А от печена тиква по-хубаво няма! Такъв уют донася...
Отговор
Стойчо Стоев
0
Здравейте,
Чудесна рецепта, но имам една забележка.
Какво е това издевателство? Цял следобед се занимавам с този пай и сега трябва да чакам до утре :):):).
Отговор
yoli
+1
Не можеш да си представиш колко си прав, Стойчо! И аз мразя да чакам толкова дълго. Много съжалявам за неудобството. Надявам се да си доволен от резултата и това да компенсира донякъде чакането. Много ти благодаря, че опита сладкиша и се отби тук. Страшно се радвам!
Отговор
Стойчо Стоев
+1
Йоли, заслужаваше си чакането. Страхотен е. Малко е ронливо тестото и се чупи при сервиране. Ще го опитам с повече масло. Какво мислиш?
Отговор
yoli
0
Ехаа, много ме радваш ти! Благодаря ти от сърце!
Да, тестото е ронливо, но тоеа е заради ядките в него. Можеш да ги пропуснеш и да ползваш класическо маслено тесто.
Отговор
Камелия Колева
0
Здравей Йоли, превъзходен пай стана. Прав е господина, че най-трудно беше да изчакаме десерта да престои, но наистина си заслужаваше чакането. Има още един недостатък - свърши много бързо. ;-)
Много нежна кремообразна и ароматна текстура на пълнежа с хрупкава основа. Благодаря ти много Йоли, продължавай да ни радваш.
Отговор
yoli
0
Аз пък така да се радвам! Благодаря ти, Ками! Много съм щастлива, че ви е харесал! Благодаря ти и за коментара!
Отговор
Ани
0
Здравейте, а кога се добавя захарта в тестото? Аз я пропуснах изцяло :)
Отговор
yoli
0
А аз пък съм пропуснала да го напиша. Благодаря за бележката, Ани. Ще поправя текста. Моля да ме извиниш. Слава Богу, не е беля в тестото да няма захар. Ако беше при крема щеше да е фатално. Захарта се смесва със сухите продукти и всичко после се стрива на трохи с маслото. Надявам се да си доволна от сладкиша и моля да ме извиниш още веднъж.
Отговор
валя цонева
0
дай идея моля за глазурата :-?
Отговор
yoli
+1
Вале, най-много си върви с шоколад, ако ме питаш. 100г стопен четен шоколад и 80 мл гореща течна сметана. Разбъркваш ги и като поизстине заливаш. Надявам се да ти хареса, благодаря ти.
Отговор
валя цонева
-1
благодаря ти, сега се пече, утре може би ще е добре да я покрия с глазурата или не, какво ще кажеш?!
Отговор
yoli
0
Разбира се, че утре. Нека отлежи една вечер.
Отговор
Mariela Krustev
0
Мила Йоли,
Това е най-вкусния "pumpkin pie", който съм яла. Тук (в Торонто) този сладкиш е много популярен, но няма почти нищо общо с твоята рецепта. Много фин и вкусен. Препоръчвам го на всички. Чакането си заслужава.
Благодаря ти!
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, мила моя! Така се радвам на мнението ти! Да ви е сладко на всички у дома!
Отговор
Mariela Krustev
+1
Мила Йоли,
Това е най-вкусния "pumpkin pie" , който съм яла. Тук е много популярен, но няма почти нищо общо с твоя.
Фин, вкусен и ароматен. И понеже аз обичам много канела, а канелата върви с тиква и орехи, моите парчета ги поръсих с нея.
Благодаря ти!
Отговор
Ина
0
Уникален! Нямаш слаба рецепта Йоли !!! Аз заместих заквасената сметана с маскарпоне , в блата сложих двойно количество ядки ( орехи, индийско кашу , бадеми и лешници и сложих по- малко захар в крема , отгоре поръсих с пудра захар , кокосови стърготини и сушени боровинки … доста сполучливо стана. Благодаря ти за прекрасните рецепти , вдъхновяваш !!
Отговор
yoli
0
Аз благодаря, Ина! Много ме зарадва!
Отговор
Яна
0
Пайът стана страхотен, рецептата е идеална. Намалих само захарта на 80 гр , тъй като тиквата ми беше много сладка и така. При сервиране отгоре поръсих с крънч, който направих от пекан и обикновена захар. Комбинацията беше чудна!
Отговор
yoli
0
Много се радвам, Яна! Благодаря от сърце! Да ви е сладко!
Отговор
Магдалена Йотова
0
задължително ще се пробва тези дни ,като чета коментарите и ме сърбят ръцете да го мятам. Украсата ти с тези малки тиквички е уникална ,как да направя и аз такава(рецепта за тестото ) и как ги оформи? Благодаря предварително и хубав ден!
Отговор
yoli
+1
Ще се радвам, Маги. Много е хубав този пай. Благодаря ти!
От тестото направи малки топки. Пристегни ги на няколко места с канап за готвене или друг дебел конец. Колкото да се отпечатат жилките на тиквата. И така ги изпечи. После ще махнеш конците. Листенцата и дръжките са ясни.
Отговор
Светла
0
Йоли, вдъхновяваш ни непрекъснато. Тъй като виждам, че твоят пай е в керамична тавичка, как процедираш с нея? В студена фурна ли я слагаш или може и в загрята? Не знам колко са закалени….
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, Светле. Нямаш проблем с тези съдове. Специално пригодени са за гореща фурна. В никакъв случай не се загряват предварително.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.