Ябълков сладкиш с кисело мляко

 

 

Сладкишът, който ви представям е с ябълки и фина маслена основа. Но това, което го прави различен от останалите е кремът от печено кисело мляко. Лек и пухкав като облак, отлично се съчетава с ябълковия пълнеж и придава невероятно свежест. Опитайте!

Продукти за сладкиш 22-24 см:

тесто:

70 г меко масло
70 г захар
3 жълтъка
ваниля
200 г брашно
1/3 ч.л. бакпулвер
2-3 щипки сол

пълнеж:

3 големи ябълки, нарязани на по-едри кубчета
40 г захар
2 с.л. лимонов сок
шепа стафиди
настъргана кора от 1 портокал или лимон
по желание канела
1 ч.л. нишесте (5г)
30 мл вода или сок по избор

крем:

500 г пълномаслено кисело мляко
30 г нишесте
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
3 белтъка
130 г захар

 

 

Приготвяне:

* Тесто: В купа разбъркайте на крем маслото и захарта. Прибавете жълтъците и отново разбъркайте. Овкусете с ванилия. Сипете брашното, примесено с бакпулвера и солта. С лопатка смесете добре всички продукти, докато се съединят. Не добавяйте повече брашно и не месете с ръце. Отделете от тестото 1/3 и го замразете. Останалото сложете за 30 минути в хладилник.

* Пълнеж: На среден огън задушете ябълките със захарта и лимоновия сок. Ако са сухи и не отпускат сок налейте малко вода или сок по избор. След като леко омекнат прибавете стафидите и портокаловата кора. Разтворете нишестето във водата и го налейте при ябълките. Кипнете за кратко и махнете от огъня. Оставете пълнежа да се охлади.

* Покрийте дъното и стените на формата с хартия за печене. Разточете охладеното тесто на кора около 3 мм. Сложете го на дъното на формата и оформете малък борд. Надупчете с вилица основата и сипете ябълките.

* Крем: С бъркалка разбъркайте киселото мляко, нишестето, ванилията и лимоновата кора. Отделно с миксер разбийте белтъците на сняг. Постепенно добавете захарта, като продължите да разбивате, докато получите гъст крем. Прибавете киселото мляко към разбитите белтъци и разбъркайте с лопатка до хомогенност.

* Изсипете крема върху ябълките и загладете. Отгоре настържете на едро ренде замразеното тесто. Изпечете сладкиша за около 45 минути в предварително загрята на 170* фурна с вентилатор. Оставете го добре да изстине и поднесете. Да ви е сладко!

 

 

Tags: Сладкиши

  • Hits: 45752

Коментари   

Тодорка Евлогиева
+1
Здравей, много ми хареса рецептата. Моята баба правеше нещо подобно…
Но за колко голяма форма е тази рецепта?
Отговор
yoli
0
Тодорка, първо да ти се извиня за закъснелия отговор. От месец имам проблем в системата за коментари. Не получавам никакви известия. А толкова хора са ми писали...Наистина страшно много се извинявам!
Ще се радвам да опиташ сладкиша. Формата е със размера на сладкиша, който съм посочила 22 или 24 см. Не е толкова важно кое от двете.
Отговор
Илияна Кюлева
0
Йоли, отново ни предлагаш фантастична рецепта. Щеше да е страхотно,ако имаше и видео рецепта. Чакам с нетърпение такива. Такъв релакс е да те гледам как готвиш и сладкодумно обясняваш :) И ако можеше нещо от това което твориш да се материализира пред мен,както си лежа на диванчето,щеше да си помисля,че съм във рая :)) Прегръщам те и чакам още нови рецепти :*
Отговор
yoli
0
Ил, първо да ти се извиня за закъснелия отговор. От месец имам проблем в системата за коментари. Не получавам никакви известия. А толкова хора са ми писали...Наистина страшно много се извинявам!
Благодаря ти, скъпа! Много си мила!
Отговор
д-р Ел. Светославова
0
Страхотни рецепти! Класа и финес! Още днес..., че имаме много ябълки, и се чудех какво още мога да направя с тях :)
Отговор
yoli
0
Светле, първо да ти се извиня за закъснелия отговор. От месец имам проблем в системата за коментари. Не получавам никакви известия. А толкова хора са ми писали...Наистина страшно много се извинявам!
Много си мила, благодаря ти! Ще се радвам, ако сладкишът ти хареса.
Отговор
Свежина
0
Йоли,още днес направих този сладкиш,много е вкусен ,лек и въздушен.Само добавих орехи при ябълките понеже обичаме тази комбинация.Благодаря за чудесния и различен вкус.
Отговор
yoli
0
Свежи, първо да ти се извиня за закъснелия отговор. От месец имам проблем в системата за коментари. Не получавам никакви известия. А толкова хора са ми писали...Наистина страшно много се извинявам!
Много се радвам, че ти хареса! Благодаря ти!
Отговор
Таня
0
Здравейте, вчера направих този десерт, много е вкусен и представителен. Колегите също много го харесаха. Продължавайте все така да ни радвате. :-)
Отговор
yoli
0
Танче, първо да ти се извиня за закъснелия отговор. От месец имам проблем в системата за коментари. Не получавам никакви известия. А толкова хора са ми писали...Наистина страшно много се извинявам!
Много, много ти благодаря!
Отговор
Малинка
0
Здравей, Йоли, рецептите ти са невероятни и съм ти голям фен. Преди малко направих сладкиша, но спадна и няма никакъв изглед, а всичко направих, както е в рецептата. Можеш ли да ми кажеш какъв е проблема, защото много ми се иска да го направя отново.
Хубав ден и много нови успехи!
Отговор
yoli
0
Милинка, първо да ти се извиня за закъснелия отговор. От месец имам проблем в системата за коментари. Не получавам никакви известия. А толкова хора са ми писали...Наистина страшно много се извинявам!
Благодаря ти много, че го опита. Надявам се да е вкусен, въпреки, че е спаднал. Явно въздухът в крема малко е избягал. Няма друго обяснение. И може би по-дълго печене, знам ли?
Отговор
Татяна
0
Благодаря!
Получи се невероятно!
Отговор
Татяна
0
Благодаря за страхотният десерт!
Получи се невероятно .
Отговор
yoli
0
Таня, първо да ти се извиня за закъснелия отговор. От месец имам проблем в системата за коментари. Не получавам никакви известия. А толкова хора са ми писали...Наистина страшно много се извинявам!
Много, много ти благодаря! Радвам се, че ти хареса!
Отговор
Цвети
0
Здравей, Йоли. Много добре ми се получи този сладкиш, въпреки че не можах на изпълня дословно рецептата. Вместо кори от лимон и портокал използвах етерични масла, защото винаги ги предпочитам заради чистотата на продукта. Млякото ми беше по-малко, пропуснах канелата при ябълките, въпреки че много я обичам, но пък се получи много фин и свеж вкус. Пак ще го направя. Благодаря за страхотната идея!
Отговор
yoli
0
Цвети, първо да ти се извиня за закъснелия отговор. От месец имам проблем в системата за коментари. Не получавам никакви известия. А толкова хора са ми писали...Наистина страшно много се извинявам!
Благодаря ти, скъпа! Винаги много ме радваш!
Отговор
Свежина
0
Чудесен сладкиш Йоли!Добавих само орехи,защото много ги обичам в комбинация с ябълки.Много свеж и интересен с този прекрасен крем. Багодаря!
Отговор
yoli
0
Благодаря, Свежи! Много ме радваш!
Отговор
Валентина Георгиева
0
Здравейте! Може ли да кажете какъв размерът на формата за печене, която ползвате? Извинявам се, ако е написано някъде и не съм го видяла!
Отговор
yoli
+1
Вале, първо да ти се извиня за закъснелия отговор. От месец имам проблем в системата за коментари. Не получавам никакви известия. А толкова хора са ми писали...Наистина страшно много се извинявам!
Да, посочила съм, че сладкишът е 22/24 см. Тоест, не е съвсем важно кой от двата. Каквато форма имаш, такава. Не е капризен сладкиш, за да изисква чак толкова точни мерки. Благодаря ти.
Отговор
Елена
0
Здравей Йоли, рецептата е страхотна, салдкишът се получи невероятен и всички си облизаха пръстите. Аз съм на 17, обожавам да готвя и от няколко години изпробвам всякакви сладкиши от сайта ти и всичко много ни харесва. Голяма фенка съм ти и много ти се кефя. Благодаря за страхотните рецепти, желая ти много успех и усмивки :)!
Отговор
yoli
0
Ели, първо да ти се извиня за закъснелия отговор. От месец имам проблем в системата за коментари. Не получавам никакви известия. А толкова хора са ми писали...Наистина страшно много се извинявам!
Благодаря ти, мило момиче! Много се радвам, че един млад човек се отбива тук и има отношение към готвенето.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.