Дъвчащи портокалови бонбони

 

 

За малки и големи! За всички, които обичат дъвчащи бонбони! С прясно изцеден портокалов сок и агар-агар. Да кажем няколко думи за този желиращ агент. Агар-агар се добива от кафяви и червени водорасли и от векове е широко употребяван в Азия. В превод на български означава "желе". На вкус и мирис агарът е неутрален, което го прави подходящ за солени и сладки храни. С него може да се сгъстят сосове, пудинги, суфлета, мармалади и сладоледи. В по-големи количества агар-агар се използва за плътни желета. Колко агар да сложим зависи изцяло от индивидуалния продукт, към който го прибавяме, затова е важно към всяка рецепта да се посочи точното му количество. Как да го използваме: агарът се разтваря в течност на стайна температура, за да се избегнат евентуални бучки. След това се загрява и се кипва до достигане на 100*С. След кипване на основната течност могат да се прибавят други продукти, ако има описани в рецептата и цялата смес трябва да се доведе отново до кипене. След това желето се излива във форми и охлажда до стягане. Дори и да не сме премерили съвсем прецизно количеството агар и да не се е получило плътно желе, няма страшно. За разлика от желатина агарът може да се кипне наново и да се добави още малко от него.
Бонбоните, които ви предлагам не случайно са с агар-агар, а не с желатин. Желатинът би ги превърнал в бонбоните "гумени мечета", които се продават. А целта е те наистина да са като дъвка. За това помага не само агарът, а и захарта в рецептата. Не я заменяйте с друг подсладител, ако искате да получите дъвчащи бонбони. Като заключение мога да кажа, че моите ученици направо пощуряха по тези бонбони. Вече на всеки урок ме питат, дали има още от тях. Беля си взех на главата ... Ще се радвам и вие да ги опитате.

Продукти за около 50 малки бонбона:

200 г прясно изцеден и прецеден портокалов сок
200 г захар
7 г агар-агар
фино настъргана кора от 1 портокал
сок от 1/2 лимон

Приготвяне:

* Смесете портокаловия сок, захарта и агара. Разбъркайте, докато агарът се разтвори. Добавете портокаловата кора и сока от лимона. Опитайте на вкус и по желание добавете още лимонов сок. Много е приятно, ако бонбоните са киселички.

* Сварете всичко за 10-13 минути на среден огън, като периочично разбърквате. Тук е нужно много по-дълго варене, отколкото при приготвяне на желе. Сместа трябва да се редуцира, да стане наситено оранжева на цвят и да се сгъсти. По повърхността се образуват гъсти мехури. На снимката може да видите за ориентир различните фази на варене. Пяната става все по-гъста, а мехурите по-големи и плътни.

 

 

* Тъй като сокът се пени е трудно да се наблюдава гъстотата по време на варене. Затова след няколко минути го дръпнете от огъня. След като пяната утихне може да прецените добре гъстотата му. Готов е, когато стане гъст, лепкав и при разбъркване шпатулата оставя следа по дъното на съда. Следата трябва спокойно да се събира отново в цялостна маса. Ако сместа се превари бонбоните ще станат много твърди и има опасност да измъкнат някоя пломба от зъбите ни.

* Излейте сгъстения сок върху леко намазана с олио хартия за печене и изчакайте няколко минути да се охлади до топло. Откъсвайте от нея малки парченца и направете топчета.

 

 

 * Масата е много разтеглива, но и бързо се втвърдява, затова работете сръчно. Ако все пак се втвърди дотолкова, че не може да се работи, преместете я заедно с хартията върху все още топлия котлон. Ще се отпусне за минута.

* Оставете бонбоните напълно да се втвърдят за няколко часа на стайна температура. След това може да им придадете и друга форма, като непременно ги поръсите с малко царевично нишесте.

* Така приготвените бонбони може да поднесете веднага, но само след час те ще се слепят един в друг, ако се допират. Затова непременно увийте всеки бонбон в целофан и стегнете краищата. Така може да ги съхранявате месеци наред.

*** Да се върна към варенето на портокаловия сок. След като изсипете готовата смес върху хартията и тя се охлади най-добре ще може да прецените, дали е много гъста или е останала прекалено лепкава. Ако е лепкава я върнете на котлона и варете още 2-3 минути. Ако е твърда прибавете 1-2 с.л. портокалов сок или вода и загрейте, докато всичко се смеси добре. С други думи, винаги има изход да порпавим нещата, ако не са се получили от раз. Казвам го от личен опит. За втори път, когато правих бонбоните се получиха ужасно твърди. Не ми се изхвърляше този вълшебен редуциран портокал и наново го загрях, като разредих с малко вода. А ако не ви се занимава, сипете повече вода или сок. Загрейте и ще получите най-невероятния портокалов сос на света! Силно концентриран, ароматен, с убийствен цвят и много, много вкусен. Подходящ като добавка към кремове, сладоледи, палачинки и други сладки лакомства.

 

 

Tags: Сладки закачки

  • Hits: 14313

Коментари   

Габриела Спънова
0
Здравейте,
Може ли във форми за бонбони?
За не особено сръчните....
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.