Карамелени яйчица

 

Помните ли бонбоните "Лакта"? Харесвах ги, макар, че повече обичах "Карамел Му". Днес ви предлагам  нещо подобно като вкус. Млечно-карамелено, крехко и сладко. Е, дообогатила съм бонбоните с шоколад, но това е по-скоро, за да им придам малко блясък. Оформила съм ги като яйчица за предстоящите Великденски празници. Да ви е сладко!

Продукти за около 40 бонбона:

400 мл течна сметана
200 г захар
ванилия
2 ч.л. инстантно кафе
4 с.л. пудра захар
олио за намазване на формата
 
глазура:

стопени по 100 г бял и натурален шоколад

 


 
Приготвяне:

* Сварете сметаната, захарта и ванилията на слаб огън, докато получите светъл карамел. Малко по-подробни обяснения: варих сместа около 15 минути. Котлонът ми е 9-степен, аз варих на 5-а степен. Най-добре е да се ползна тиган с незалепващо покритие. Площта му е голяма и сместа не залепва. Първоначално мехурчетата на повърхността на сметаната са малки, но постепенно при карамелизирането стават по-големи. Сместа се сгъстява, добива карамелен цвят и се отделя лесно от стените и дъното на тигана. Това показва, че е готова. След това прибавете кафето и пудрата захар. Варете още няколко минути.
 
* Намажете малка тавичка с олио и изсипете карамелената смес вътре. Загладете с лъжица. Докато карамела е още топъл оформете бонбони като малки великденски яйчица. Топнете ги в двата вида шоколад  и ги оставете върху хартия за печене да се стегнат.

 * Ако желаете им направете ивици от  шоколад. Бонбоните наподобяват старата "Лакта" повече преди добавянето на пудрата захар към  сместа. След  като я сложите те стават ронлииви и много крехки. Преценете сами как ще ви харесат повече. Ако искате по-дъвчащ бонбон не прибавяйте пудра захар в края на варенето. Инстантното кафе може да разтворите предварително, ако не искате да има гранулки от него или изобщо да не го слагате, ако не обичате вкуса му. Весели празници!

 

Tags: Сладки закачки Великден

  • Hits: 5462

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.