Конфитюр от ревен и ягоди

 

Ревен? Що е то? Ето една рецепта за вкусен конфитюр. Приготвя се много лесно и бързо, съчетанието на вкусове е великолепно и съм убедена, че ще останете очаровани от резултата. Мармаладът е от ревен, ягоди, масло и сметана. Необичайно, нали? Спрях се на ревен за да събудя интереса ви към това растение, тъй като за жалост у нас е повече познат с лечебните си свойства, отколкото с хранителните. Вижте какво ви е нужно:

Продукти:

800 г ревен
100 г ягоди или малини
2 с.л. лимонов сок
500 г захар
20 г ябълков пектин
50 г масло
100 г пълномаслена течна сметана
ванилия

Приготвяне:

*  Почистете ревена и го нарежете на малки парчета. Заедно с ягодите и лимоновия сок го сложете в тенджера и засипете всичко с 400 г от захарта. Загрейте плодовете на слаб огън, докато отпуснат сока си. След като захарта се стопи малко увеличете силата на огъня. Ревенът и ягодите трябва леко да къкрят, а не да врат със силно кипене.

* Разбъркайте пектина с останалата захар и го изсипете при плодовете. Разбъркайте енергично. Варете  5-6 минути, докато ревенът омекне. Пасирайте всичко до получаване на гладко пюре.

* Към пюрето прибавете маслото и сметаната. Разбъркайте и кипнете още веднъж. Докато сместа е гореща я насипете го горе в буркани и веднага затворете с капачки.

Поради наличието на масло и сметана  мармаладът не е така траен като другите, които обикновено приготвяме като зимнина. Трайността му е само 2-3 месеца, но може да го съхраните във фризер. Мога да кажа, че е толкова нежен като консистенция, ароматен и вкусен, че напомня на прословутия лимонов кърд (Lemon curd). А палачинките, намазани с него са най-вкусното нещо на света! Може да замените ягодите с малини. Непременно опитайте и да ви е сладко!

 

Tags: Сладки закачки

  • Hits: 1585

Коментари   

Ирена Анастасова
0
Уникален мармалад, Йоли! Благодаря ти за рецептата!
Отговор
yoli
0
Рени, мислех, че никой никога няма да обърне внимание на тази рецепта. Ако знаеш колко ме зарадва... От сърце ти благодаря!
Отговор
Ирена Анастасова
0
И аз се зарадвах когато открих рецепта от теб, Йоли :-) Всички твои рецепти, което съм опитала се получават още от първия път, затова проверявам на твоя сайт и ако няма рецепта, тогава търся на други места.
Трудното за мен беше, докато открия името на български :-) Рубарб, рубарб..., напълно непознат за мен продукт, който взех от любопитство. После намерих нашенското име - ревен и така попаднах на този невероятен мармалад :-)
Направих го няколко пъти от тогава :-) Свършва за няколко дена :-)
Отново благодаря за прекрасните рецепти и до нови срещи!
Отговор
yoli
0
Рени, честно, не подозираш колко ме радваш! Аз наистина си мислех, че тази рецепта ще потъне в забвение. Този плод-зеленчук не е популярен у нас. Хората не го познават, а и трудно се намира по магазините. А е чудесен! Тъкмо днес хапнахме сладкиш с ревен, но аз имам в градината. Затова, много ти благодаря за коментара и страшно се радвам, че ти хареса рецептата ми!
Отговор
Valentina Poulsen
0
Много харесвам ревен, даже си имам храст в градината и наскоро си правих цитронада :-) Така че, мармаладът непременно отива в любими рецепти.
Отговор
Мима Ташева
0
Здравейте,рецептата е супер.Само че не знам от къде да си намеря ревен.Ако някой знае,моля да ми пише.
Отговор
yoli
0
Да, напълно разбирам. Ревенът у нас за жалост е слабо познат като хранителен продукт. Виждала съм в по-големите хранителни магазини напролет, но наистина рядко. Ако някой знае, моля да пише. Ще ни е полезно. Благодаря!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.