Постни шоколадови бонбони

 

Таханът е хранителен продукт, получен от смлени сусамови семена. У нас навлиза по време на османската империя, като именно турците носят непознатите дотогава маслодайни култури като мак и сусам. Таханът е два вида, бял или черен. Белият е с мек и приятен вкус и се добива от смилането на обелени сусамови семена. Натуралният (черен тахан) е от необелен сусам и е леко нагарчащ, но много по-богат на хранителни и минерални вещества. Може да намерите и тахан от слънчоглед, орехи, лешници или бадеми.
Бонбоните, които ви предлагам днес са с тъмен шоколад и сусамов бял тахан. Много са вкусни и напълно подходящи за хората, които в момента спазват великденския пост.

Продукти за около 20 бонбона:
 
100 г стопен натурален шоколад
100 г бял сусамов тахан
50 г течен мед, петмез или меласа
50 г сурови накълцани орехи или други ядки по избор
25 г стафиди или сушени боровинки
2 с.л. портокалови корички (захаросани или от сладко)

Приготвяне:

* Разбъркайте стопения шоколад и тахана. Прибавете меда и бъркайте още малко, докато консистенцията се сгъсти. Прибавете останалите продукти.

* Приберете шоколадовото тесто в хладилника, докато се стегне и може да се обработва с ръце. Това не отнема много време, тъй като сместа е гъста и бързо се втвърдява. Направете топчета с големина на орех и ги оваляйте в кокос, шоколадови стърготини или начукани ядки. Съхранявайте бонбоните на стайна температура. Да ви е сладко!

 

Tags: Сладки закачки

  • Hits: 8459

Коментари   

Снежка
+1
В това време на изолация се радвам като дете на всичко ново,което публикуваш.Благодаря ти Йоли за прекрасната рецепта.Мъжа ми ги кръсти"Мъжки бонбони",защото ги направих с мед от магарешки бодил или за да се оправдае,че яде толкова много.Добре,че направих двойна доза ! :-)
Отговор
yoli
0
Голяма си сладурка, Снежи! Усмихна ме, да знаеш!
Благодаря от сърце! Много се радвам, че ви харесаха бонбоните!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.