Ягодови тарталети с лимонов крем

 

Можете да направите различни големини тарталети, както и да гарнирате с ядки, ягоди и стафиди. А може да направите и един цял голям тарт.

Продукти:

тесто:

150 г меко масло
100 г пудра захар
1 яйце
ванилия
200 г брашно
70 г фино смлени печени лешници

крем:

100 мл прецеден пресен лимонов сок
80 мл вода
настъргана кора от 1 лимон
150 г захар
ванилия
4 яйца
240 г меко масло
пресни ягоди
100 г затоплен ягодово желе или конфитюр

Приготвяне:

*  С бъркалка разбъркайте на крем маслото със захарта. Прибавете яйцето и ванилията .Смесете брашното с лешниците, прибавете го към маслото и бързо омесете меко тесто.

*  Сложете по едно топче тесто колкото орех в малки формички за тарталети. С пръсти равномерно  разстелете тестото по дъното и стените на формите. Надупчете основата на тестото с вилица и изпечете маслените кошнички в предварително загрята на 180* фурна до порозовяване. Можете да направите това няколко дена предварително. Тестото остава крехко и хрупкаво.

*  За крема сварете за няколко минути сока и кората на лимона заедно със захарта. В друг съд разбийте яйцата. Към тях сипете малко от горещата лимонова смес, за да ги темперирате. Разбъркайте и ги добавете към горещия лимонов сок. Варете крема, като бъркате непрекъснато. Опитайте на вкус. Ако не е достатъчно сладък добавете още захар. Когато започне да лепне по лъжицата кремът е готов. Махнете от огъня и претрийте през сито, за да стане максимално гладък. Охладете го добре и го смесете с разбитото на пяна масло.

*  Сипете по малко крем в маслените кошнички и гарнирайте с ягоди . За блясък намажете плодовете с леко затоплено ягодово желе. Да ви е сладко!

 

Tags: Сладки закачки

  • Hits: 8065

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.