Лавандулови бисквити

 

Мога да кажа, че с пресни лавандулови цветове бисквитите са много по-ароматни, отколкото със сушени. Направих ги само с белтък, а не с цяло яйце, за да не се промени цвета на тестото. Поради същата причина бих препоръчала да печете на по-долно ниво на фурната. Така бисквитите ще запазят свежите си цветове и няма да потъмнеят отгоре. По-голямото количество нишесте ги прави много по-фини и крехки, отколкото ако са само с брашно. Опитайте!

Продукти за около 40 бисквити:

125 г меко масло
80 г пудра захар
1 белтък
2 с.л. свежи лавандулови цветове
100 г бяло пшеничено натурално нишесте
около 150 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
лилава сладкарска боя

Приготвяне:

* Разбъркайте маслото и пудрата захар. Добавете белтъка и лавандуловите цветове. Сипете нишестето и отново разбъркайте. Ще получите гладък крем.

* Разпределете крема в две купички. Във всяка сложете по малко лилава боя, като нюансирате според това, как на вас ще ви хареса наситеността на цветовете. Разбъркайте крема, за да може боята добре да се разтвори.Смесете брашното с бакпулвера и го разпределете в купичките. Първо разбъркайте с вилица, за да направите маслени трохи. Едва след това преценете, дали е нужно да сложите още малко брашно. Тестото трябва са стане меко и да не лепне. Ако сте сложили повече брашно капнете малко студена вода и омесете.

* Ще се отклоня за момент от рецептата, за да ви кажа, защо реших да процедирам по този начин, като разделя тестото на части преди да е окончателно измесено. Масленото тесто е много капризно. Не търпи дълго да се обработва, особено с ръце. От топлината им започва да се отделя маслото от водата и тестото се пресича. Става твърдо и ронливо. Ако бях разделила на две части готовото тесто и след това да прибавя боята щеше да се наложи да го меся допълнително, докато получа равен цвят. Достраша ме да го направя именно поради причините, които споменах. Предпочетох да го разделя на части, докато е още кремообразно, оцветих го и после го доизмесих, като прибавях постепенно брашното. Затова не съм посочила абсолютно точна мярка за количеството брашно. Не ви е нужна. Доверете се на ръцете си. Те сами ще усетят, кога тестото е готово. Завийте готовото тесто в найлоново фолио и го оставете в хладилника за 20-30 минути.

* Разточете по отделно двете теста и с формички изрежете бисквити по ваш избор. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и ги изпечете около 12-15 минути. Да ви е сладко!

Tags: Сладки

  • Hits: 5439

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.