• yoli
  • Супи

Гаспачо с патладжан

 

Гаспачо е традиционна испанска супа, която има най-различни варианти. В основата са сладките слънчеви домати, а оттам нататък импровизациите са много. Независимо от какво ще направите гаспачо, важно е само едно-супата да се сервира студена. Испанците се смеят на многобройните случки с туристи, които са връщали на сервитьора супата за претопляне. Към гаспачо най-добре върви хрупкава чеснова франзела или крутони. Испанците обикновено я сервират с допълнително пресни зеленчуци, а аз реших да я поднеса с патладжан.

Продукти за 4 порции:

4 големи обелени домата
2 стръка селъри
2 скилидки чесън
1/2 глава лук
1 червена чушка
1 люта чушка (по желание)
сол на вкус
4 с.л. зехтин
2 стръка пресен босилек
1 патладжан
2 с.л. олио

Приготвяне:

* Нарежете на парчета доматите, селърито и чушката. Сложете ги в блендер. Към тях добавете 1 скилидка чесън, половината от лука и лютата чушка. Подправете със сол и зехтин и с блендер или пасатор смелете до гладка емулсия. Нарежете босилека, посипете супата и разбъркайте. Приберете гаспачото в хладилника за няколко часа. Добре е да престои за да могат да се смесят различните вкусове.

* Обелете патладжана и го нарежете на малки кубчета. Нарежете останалия лук на ситно и заедно с патладжана го запържете в олиото. Оставете патладжана добре да се зачерви от всички страни. Чак след това сипете малко вода и гответе на умерен огън докато омекне напълно. Ако го запържите без да го бъркате и да добавяте вода ще запазите целостта му. Ако добавите водата още в началото ще се свари и ще стане на пюре. Към омекналия патладжан прибавете сол и втората скилидка чесън, нарязана на ситно. Оставете патладжана да изстине.

* Сервирайте гаспачото студено, като във всяка порция сложите от патладжана. Да ви е сладко!

 

Tags: Супи

  • Hits: 4028

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.