Мекици с газирана вода

 

Бързи мекици с газирана вода и без никакъв набухвател. Получават се големи шупли, хрупкави са по краищата и много крехки. Еластичността при класическите мекици с мая тук липсва. Разбира се, нищо не може да се сравни с нашенските мекици. Така уханни, меки, жилави и неустоимо вкусни! Като си идвам в България има три задължителни неща, които правя. Да си хапна мекици, баничка и кебапче. Но не в ресторант или домашно приготвени, а от онези, които се продават по пазарите. Ей така, на крак. Но да не изпадам в носталгия, а да се върна към мекиците с газирана вода. Няма да съм честна, ако ви кажа, че и те са страшно вкусни. Хубави са и не приличат на нищо друго, освен на себе си. Със сиренце, някакво сладки или просто поръсени с пудра захар са чудесна закуска. Ще се радвам да ги опитате и да споделите, ако са ви харесали. Сами преценете дали да останат трайно в рецептурника ви или никога повече да не се сетите за тях.

Продукти за 8 големи мекици:

200 мл газирана вода
1 равна ч.л. сол
2 ч.л. захар
1-2 с.л. олио
350 г брашно

Приготвяне:

* В купа смесете газираната вода, солта, захарта и олиото. Сипете брашното и омесете гладко тесто. Разделете го на 8 части, които направете на топчета. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да отпочинат за 10-15 минути.

* Всяко топче разточете върху набрашнен плот на тънък кръг около 3-4 мм. В тиган загрейте олио за дълбоко пържене. Изпържете за кратко мекиците, докато се зачервят. По време на пържене може да ги обърнете един-два пъти. Сервирайте топли. Да ви е сладко!

 

Tags: Български гозби Тестени

  • Hits: 42011
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.