Пролетен плетен хляб

 

 

Зад сините планини на изток, из едно море от светлина и слава, се показваше пламналото лице на майското слънце и събуденото зелено поле широко и весело се къпеше в лъчите му и празнуваше. Навсякъде миришеше на пролет, на зеленина, на вретенила ръж, на цъфнали овошки. Нейде се обаждаше гугутка, по отрупаните с цветя сливаци бръмчеха пчели. По синурите подвикваше пъдпъдък, по трънаците любовно се боричкаха немирни врабчета, вдигаха се на облаци и с цвъркот изчезваха над зелените нивя. Сърцето на пролетта биеше усилено, бързо и новият живот над земята трескаво се готвеше да използва хубавия ден. От близкото село се носеше набожен ек на камбана и приятно трептеше в пресния сутрешен въздух.

Елин Пелин

Вдъхновена от описанието на пролетта в „Пролетна измама“ на Елин Пелин, приготвих този хляб, преплетен с левурда и зелен лук.

Продукти:

250 мл хладко прясно мляко
1 пакетче суха мая
1 ч.л. захар
2 разбити с вилица яйца М (отделете от тях 1 с.л. за намазване на хляба)
1 ч.л. сол
450 г бяло брашно
40 г стопено масло, смесено с 20 мл зехтин

Друго:

няколко листа левурда (мечи лук, див чесън)
пера зелен лук

Приготвяне:

* Разтворете маята в млякото и добавете захарта. Сипете яйцата и постепенно прибавете брашното, като бъркате с миксер с кексовите бъркалки. Когато тестото стане много гъсто сменете бъркалките със спираловидните за тежко тесто. Ако имате кухненски робот е по-добре да използвате него.

* След като получите гладко тесто, на малки части започнете да прибавяте мазнината. Месете, докато се усвои напълно и тестото започне да се отделя от стените на купата. Може да измесите тестото и на ръка.

* Покрийте купата със стреч фолио и я сложете в затоплена на 50°C фурна за 1 час. (Загрейте фурната до 50°C и след това я изключете). След като тестото втаса го разделете на две или три части. Направете фитили. Сплетето ги или усучете така, както се плете козунак, като между фитилите слагате листа левурда и лук.

 

 

* Пренесете хляба в тава, покрита с хартия за печене и го оставете отново в затоплената фурна за 20 минути, за да втаса повторно. След това го намажете с отделеното яйце и изпечете за около 35-40 минути в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор. Да ви е сладко!

*** За този хляб може да използвате и други зелении-листа пресен чесън, спанак, лапад, коприва, магданоз, копър и др.

Tags: Български гозби Тестени

  • Hits: 5154
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.