Японски млечен хляб

 

 

Японският млечен хляб е популярен не само в Страната на изгряващото слънце. Приготвя се навсякъде по света, но е традиционен за азиатските страни. В Корея се нарича Wuyu Sikppang, в Китай и Тайван Shokupan, а в Япония Hokkaido. Хлябът се отличава с нежна структура, наситен млечен вкус и ядково ухание. Не изсъхва бързо като повечето бели хлябове и сърцевината се запазва влажна и пухкава, което се дължи на технологията «тангжонг» (Tangzhong). Какво е tangzhong ? Най-просто казано това е сварена гъста каша от брашно и вода, която престоява в хладилник минимум 12 часа. След това с нея се замесва основното тесто и се оформя хляба. Този бял хляб донякъде прилича на бриош, тъй като е с повече захар от обикновено. Лично на мен това не ми допада и слагам в тестото само 1 ч.л. захар, колкото да подхрани маята, а не 40г. В някои рецепти танжонг се прави с прясно мляко, в други с вода. И двата варианта са чудесни. Ето и рецептата.

Продукти:

Танжонг (стартер):

125 г вода
25 г брашно

За основното тесто:

150 мл топло прясно мляко 3,6%
6 г суха мая
1 ч.л. захар
300 г брашно
1 равна ч.л. сол (5 г)
30 г стопено масло

Друго:

1-2 с.л. прясно мляко за намазване

 


Приготвяне:

* За стартера разбъркайте в малка тенджерка водата и брашното. Сварете ги за кратко до гъста консистенция, като бъркате. Пресипете тажонг в купичка, покрийте със стреч фолио и оставете в хладилник минимум 12 часа. Моят стартер престоя в хладилника 2 дена, тъй като нямах време да започна хляба след изминалите нужни 12 часа.

* В купа разтворете маята в млякото. Добавете захарта и оставете на топло място, докато шупне. Изсипете кашата от хладилника в шупналото мляко . Разбъркайте много добре и се уверете, че не са останали никакви бучки. На части добавете брашното, солта и маслото. Замесете тесто. Може да направите това с миксер, като ползвате спираловидните бъркалки за тежко тесто, на ръка или с настолен миксер. Тестото е готово, когато започне да се отделя от купата.

* Сложете омесеното тесто в голяма купа, покрийте я с кърпа или стреч фолио и оставете на топло място, докато тестото удвои обема си. За по-бързо втасване загрейте фурната до 50°C. Изключете я и сложете купата вътре.

* Поръсете плота с брашно. Изсипете отгоре тестото и с точилка го оформете на правоъгълник. От средата до долния край нарежете тесни ленти. (Снимка 1) Лесно става с нож за пица. След това започнете да завивате тестото на руло откъм горния край. (Снимка 2) Пренесете внимателно хляба в продълговат съд, примерно кексова форма. (Снимка 3) Предварително намажете съда с малко масло и поръсете с брашно. Оставете го на топло, докато удвои обема си. (Снимка 4)

 

 

* Загрейте фурната на 185°C с вентилатор. Намажете хляба с прясно мляко и го изпечете за около 30-35 минути. Оставете го да изстине, нарежете го и се насладете!

 

 

*** Още един млечен хляб от мен. Първо тестото се оформя на три рула, които се слагат в продълговата форма едно до друго. Това е класическо подреждане на японски млечен хляб, ако човек не разполага с квадратна форма Pullman. Тя се предлага с капак, който пасва плътно в прорезите на основата и по цялата си дължина има правоъгълно или квадратно сечение. Това дава възможност да се получат резени с еднакъв размер. За нас това е добре познатия ни бял хляб тост. Формата е изобретена от Джордж Пулман. С неговото име се свързва най-високия комфорт железопътния транспорт. Когато пътниците започнали да се хранят във влаковете, Пулман прави квадратна форма за хляб, за да рационализира пространството във вагона. Три квадратни хляба заемат същото място като два обикновени овални хляба.

 

Tags: Тестени

  • Hits: 2244
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.