Баварска ябълкова торта

 

Представям ви една изключително вкусна ябълкова торта. Може би е от ябълковите десерти, които до момента са ми харесали най-много. Не е прищна на вид като стандартните кръгли торти, но вкусът е толкова великолепен, че си заслужава да я опитате. Интересна е като технология на приготвяне и е емблематична за Бавария. Всички съставки по отделно могат да се приготвят ден-два предварително. След като я сглобите непременно оставете тортата да отлежи един ден в хладилника преди да я сервирате. Тортата става доста голяма, парчетата се режат идеално на тънки, дебели резени или на пасти.

Продукти:

тесто:

390 г брашно
200 г студено масло на кубчета
2 с.л. заквасена сметана
2 щипки сол
ванилия
1 ч.л. оцет
1/2 ч.л. сода бикарбонат

пълнеж:

1 кг почистени и нарязани на тънки резени ябълки
3-4 с.л. вода
3-4 с.л. захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

крем:

180 г захар
2 с.л. брашно
2 разбити с вилица яйца
500 мл прясно мляко
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
200 г меко масло

печени орехи за поръсване

 



Приготвяне:

* Тесто: Стрийте с ръце на фини трохи брашното и маслото. Добавете сметаната, солта, ванилията и содата, угасена в оцета. За кратко омесете тесто, колкото да го съберете на гладка топка. Разделете го ва 8 части, покрийте ги с найлоново фолио и ги оставете в хладилника.

* Пълнеж: На тих огън под капак задушете ябълките заедно с останалите продукти. След като омекнат ги отцедете в цедка и ги оставете да изстинат напълно.

* Крем: Смесете в тенджера брашното и захарта. Добавете яйцата и постепенно разредете с млякото, като бъркате с лъжица или бъркалка. Овкусете с ванилия и лимонова кора. На водна баня сварете крема до сгъстяване, като бъркате. Оставете го добре да изстине. (Може да сварите крема без водна баня, но в съд с незалепващо покритие. За да не се образува засъхнала кора по повърхността му докато изстива, намажете горещия крем с малка бучка студено масло.)
Разбийте много добре маслото. Трябва да увеличи обема си и да се превърне в пухкав побелял крем.
С миксер разбийте изстиналия млечен крем. Добавете маслото постепенно, като бъркате с бъркалка или съвсем кратко с миксер. Оставете крема в хладилник за половин час.  

* Разточете всяка част от тестото на правоъгълник с желани от вас размери. В средата сложете от ябълките и по желание поръсете с канела. Прищипете краищата и оформете нещо като правоъгълни банички (позволете ми да ги нарека така). Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги надупчете с клечка за зъби или вилица. Изпечете до порозовяване за около 25-30 минути в загрята на 170* фурна.

 



* След като ябълковите банички добре изстинат може да сглобите тортата. На дъното на равна чиния намажете малко от крема. Върху него наредете 4 банички, като образувате правоъгълник. Нанесете половината от крема, а върху него сложете останалите банички. Покрийте с останалия крем и измажете тортата отвсякъде. Поръсете обилно с орехи и оставете в хладилник за един ден.

* Преди сервиране непременно извадете тортата от хладилника и я оставете на стайна темперятура за час-два. Нарежете на парчета и поднесете. Да ви е сладко!

 

Tags: Торти

  • Hits: 69060

Коментари   

Рада Асенова
+2
Направих баварската ябълкова торта днес, невероятно вкусна .Благодаря !!!
Ти си моето вдъхновение
Отговор
yoli
+1
Вече? Направи я? Толкова се радвам, Раче! От сърце ти благодаря! Да ви е сладко!
Отговор
Рада Асенова
0
За съжаление не мога да кача снимки,не само по технически причини..... преполовена е :)
Всички в къщи ( вкл. двама капризни младежи) я оцениха подобаващо
Отговор
yoli
0
Много се радвам, много! Благодаря още веднъж!
Отговор
Надежда Горанова
0
Направена (в кръгла тортена форма) и вече преполовена. :) Чуден десерт!
Отговор
yoli
+1
Благодаря за доверието, Наде! Много се радвам, че ви хареса. И аз намирам десерта за чудесен. Да ви е сладко на всички!
Отговор
Ренета Стамова
+2
И аз я направих. Наистина е много вкусна. Благодаря за страхотните рецепти. Вече съм изпробвала много от тях, особено десертите.
Отговор
yoli
0
И на теб благодаря сърдечно, Ренета! Страшно се радвам, че ти е харесала! Много хора се притесниха от количеството на маслото. А то е главният вкусов фактор.
Отговор
Maria Simeonova
0
Здравей, Йоли!
Разкошен десерт и ми се иска да го приготвя за идващите именни дни и само да уточня нещо, нали ябълките за плънката се обелват предварително, да не объркам нещо, все пак е от значение. Много благодаря! Поздрав!
Отговор
yoli
0
Да, мила, почистени от всичко и нарязани. Ще се радвам да приготвиш тортата. Наистина горещо я препоръчвам! Благодаря ти!
Отговор
Milena
0
Чудесно звучи и ми ухае на вкусно само като я гледам... :D .Йоли да попитам разтичените кори приблизително с каква големина излизат,че моите нещо ми малеят...
Отговор
yoli
+1
О, малки са, Милена. Не повече от 13-15 см дължина. На 3-4 мм ги разточвам, пък както дойде. Изобщо не е от значение. Може и напълно квадратни да ги направиш, както и самата торта после. Ще се радвам, ако останеш доволна. Благодаря ти!
Отговор
Maria Simeonova
+1
Благодаря за хубавата рецепта, Йоли!
Направих я, на вид е очарователна, а на вкус е прекрасна. Интересно е, че масленото тесто не омеква, остава хрупкаво, но не и прекалено много хрупкаво , за да се чупи при разрязване, нарязах я на пастички. Ще я кача довечера и в блога си, като посоча и източник, т.е. теб, така се прави.
Още веднаж, благодаря, пази се и бъди здрава|! Поздрав! Марчева
Отговор
yoli
0
Благодаря, че ще публикуваш рецептата, а Мария! Много ми хареса тази торта и си заслужава да достигне до повече хора. Радвам се, че и ма теб ти допадна. Благодаря и за думите и доверието!
Отговор
Свежина
0
Йоли, ябълките на кубчета ли ги режеш?
Отговор
Свежина
+1
Благодаря Йоли за вкусният десерт,който приготвих вчера,но спазвайки указанията ти чак днес го опитахме със следобедното кафе.Чудесен вкус, както всичко приготвено от твоите рецепти.
Отговор
yoli
0
Много, много благозаря, Свежина! Радвам се, че ви хареса на всички!
Отговор
НАТАЛИЯ ИВАНОВА
0
Здравейте, Йоли! Маслото общо 400 грама ли е?
Отговор
yoli
+1
Привет, Наталия. Да, точно така. Общо е 400г.
Отговор
Andriana Surleva
0
Здравей, Йоли,
днес по случай моят имен ден се вдъхнових и направих вариация на тази торта. Аз отскоро открих твоят блог и когато си наумя торта - първо при теб поглеждам за поредното изкушение. Правих тортата Династия с шоколадовите панделки - стана много добре. Днес се вдъхнових от Баварската ябълкова торта. Но....нали са Коледните пости направих постна (веган) вариация - вместо масло - маргарин, вместо краве мляко - соево "мляко", в тестото - не сложих сметана (не измислих с какво да я заменя), намалих и захарта в крема (около 120 гр. - така обича моето семейство). Получиха се и "баничките" и крема (първо беше доста тъмен и с недобър цвят, но като сложих разбитият маргарин, стана доста апетитен, следващият път ще опитам с бадемово мляко). Сглобих я, сложих и орехите. Поотделно и баничките с ябълковия пълнеж и кремът станаха много вкусни. Не се съмнявам, че комбинацията ще покори гостите. Нямам търпение довечера да я разрежем. Благодаря, Йоли, за усилията, които влагаш в този блог. За мен е източник на добро настроение в тези трудни времена.
Отговор
yoli
+1
Честита да си, мила Ади! Желая ти здраве на първо място. И много слънчеви и щастливи дни!
Благодаря ти от сърце за доверието и думите! Така, както ми описваш тортата няма начин да не е вкусна, независимо от заменените продукти! Браво за иновативността ти!
Отговор
Андриана
0
Благодаря за пожеланията! Тортата беше много вкусна, но много бързо свърши. Бъди здрава и все така креативна и позитивна.
Отговор
Trifon Karpuschiev
0
А може ли бялото брашно да се замени с пълнозърнесто брашно? И дали щехсе получи така? Благодаря
Отговор
yoli
0
Разбира се, че може. Няма никакъв проблем. Но трябва да кажа, че тестото няма да е така вкусно, нежно и топящо се. Ще е по-твърдо, сухо и на вкус ще е леко кисело. А и ароматът е особен, за хляб е ОК, но за фин сладкиш не препоръчвам. Въпреки това много хора го ползват в сладкарството и си го харесват. Трябва сам да решите. За да съм честна ще кажа, че това не е моят вкус.
Отговор
Лиза
0
Здравей, Йоли! Харесвам рецептите ти, винаги, когато търся нещо по-интересно, се допитвам до тях и им се доверявам. Но не винаги се осмелявам да ги реализирам :-) А и често не ми достига време. Конкретно на въпроса. Питам се, дали тортата би се получила, ако баничките се приготвят с готово бутер тесто. Надявам се разбираш, че целя не подобряване на рецептата, а опростяване.
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, Лиза! Радвам се, че харесваш рецептите ми.
Честно казано, аз не бих го направила. Ще влошиш много качеството на тортата с това маргаринено тесто. Освен това ще омекне и ще се скаши от влагата на крема, а и на ябълките вътре. Както решиш, разбира се, но не мога да те посъветвам да го направиш. Съжалявам.
Отговор
Daniela
+1
Здравейте Йоли. Рецептите Ви са страхотни и вече направих няколко торти. За съжаление с тази нещо се обърка, крема ми стана като пресечен. Каква маже да е причината за това?
Отговор
yoli
0
Благодаря сърдечно, Даниела!
Съжалявам, че така се е получило. Получава се при неправилно смесване на топло и студено, както и при прекомерно разбиване. Ако не си завършила тортата охлади наново готовия крем и разбий с миксер. Само помогне.
Отговор
Ани Стойкова
0
Привет, мила Йоли! Понеже имам маскарпоне, дали мога да направя крема с него,? Или се променя цялата концепция?
Отговор
Ани Стойкова
0
Здравейте! Предният ден може ли да се приготвят и изпекат " баничките" и как да ги съхраним до сглобяването? Кремът също може от предния ден, нали?
Отговор
yoli
0
Ани, първо да ти се извиня за закъснелия отговор. От месец имам проблем в системата за коментари. Не получавам никакви известия. А толкова хора са ми писали...Наистина страшно много се извинявам!
Разбира се, че може! С маскарпоне още по-добре. И всичко може от предния ден да се подготви, да. Благодаря ти!
Отговор
Катерина
0
Здравейте, Йоли!
Винаги ми е приятно да готвя с Вашите рецепти. Тази ме грабна веднага и цяла нощ се трудих... но тестото ми стана много ронливо. Какво се случи и има ли решение?
Отговор
К. Георгиева
0
Искам да Ви благодаря за рецептата!
Направих я и нямах търпение да я опитам, нещо невероятно е като вкус!
Макар маслото да е доста, има леко и много нежно усещане, просто се топи!
Благодаря! Бъдете здрава!
Отговор
yoli
+1
О, така се радвам, че ти хареса! Много, много благодаря!
Отговор
Виолета Антонова
0
Здравей Йоли, винаги приготвям всяка твоя нова рецепта. Изключително точна си и крайният резултат е наистина впечатляващ. Вече съм приготвяла Баварската ябълкова торта и се получи превъзходна. Въпросът ми е дали е удачно да я приготвя сутринта, а не от предходната вечер?
Отговор
yoli
+1
Благодаря, Вили! Много се радвам, че се получава добре.
Да, може, разбира се. Но е хубаво са поомекне и да се спои всичко.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.