Карамелена торта с банани

 

Тортата е изключително вкусна, ароматна и много нежна като консистенция. Не сиропирайте блатовете. Само за един ден те ще поемат влагата от крема, а карамеления сос на бананите ще попие в тях. Ако не ви е нужна толкова висока торта може да намалите продуктите на половина или да я направите в по-голяма форма. Ако ви е харесало офорлението на моята торта може да видите как се приготвят "дървесните кори", с които съм облепила тортата, както и "горския мъх" около гъбките.

 

Продукти за торта 20 см:

Солен карамел:

Пригответе карамела 2-3 часа преди за изпечете блата. Може да го направите дори от предния ден и да го оставите на стайна температура.

200 г кристална захар
35 г масло
180 г много гореща сметана
1/4 ч.л. морска сол

Блат:

Пригответе двата блата един ден предварително и ги съхранявайте в хладилник, увити по отделно в найлоново фолио. Така ще се запазят влажни и ще могат да се разрежат на половина лесно и съвсем равно.

170 г добре омекнало масло
220 г захар
щипка сол, ванилия
5 яйца
300 г брашно, пресято с 2 ч.л. бакпулвер
120мл прясно мляко
150 г от вече приготвения солен карамел

Крем за измазване на тортата:

Пригответе ганаша за крема ден предварително и го съхранявайте в хладилника.

100 г натрошен натурален шоколад
100 мл гореща течна сметана
150 г натурално крем-сирене
ванилия
35 г пудра захар

Основен крем:

450г натурално крем-сирене
100 г пудра захар
ванилия
140 г студена течна сметана

Друго:

4 банана, нарязани на по-дебели кръгчета

 



Приготвяне:

* Както споменах по-горе, добре е някои компоненти за тортата да се приготвят предварително. Това е важно както за да организирате лесно работата си, така и за качеството на тортата. Започнете с карамела. На среден огън карамелизирайте захарта до получаване на светъл карамел. Добавете маслото и след като се стопи дръпнете за кратко съда от котлона. На струйка налейте горещата сметана, като бъркате. Внимавайте да не се изгорите! Въпреки, че сметаната е гореща се образува кипене. Върнете карамела на котлона, посолете, намалете силата на огъня и бъркайки сварете карамелен сос. Нужни са 3-4 мин. за да получите гладка консистенция. Захарта трябва да е напълно стопена и всичко да е хомогенно. Оставете карамела да изстине до стайна температура.

* За блата разбийте до пухкав побелял крем маслото и захарта. Захарта няма да се разтвори напълно, но не е и нужно. Сложете солта и ванилията. Едно по едно добавете яйцата, като разбивате с миксер всяко яйце много добре. Отново бъркайки с миксера сипете брашното и млякото на малки части, като ги редувате. Най-накрая добавете 150 г от соления карамел, охладен на стайна температура. Разбъркайте всичко много добре.
Покрийте две кръгли форми 20 см с хартия за печене и загрейте фурната на 180*. Разпределете по равно тестото във формите. Изпечете двата блата за около 40 мин. След като се охладят напълно, завийте всеки по отделно в найлоново фолио и оставете в хладилника за 1 ден. (Ако нямате две еднакви форми за печене, изпечете блатовете един по един. След 15-та минута от времето за печене ги покрийте с лист алуминиево фолио за да не прегарят отгоре. Проверявайте дали тестото е изпечено с дървено шишче или клечка за зъби.)

* Ден предварително пригответе и ганаша. За целта разбъркайте до хомогенност горещата сметана и шоколада. След като кремът се охлади го приберете в хладилника.

* Както се казва, вече имате всички заготовки и сте готови да довършите тортата. Започнете с бананите. Сложете ги в останалия карамел и кипнете всичко за 1-2 мин. Нужно е бананите добре да се напоят с карамела, но да запазят целостта си. Охладете до стайна температура, а през това време направете основния крем и довършете крема за измазване.

* За основния крем сложете в купа абсолютно всички нужни продукти. Разбийте няколко мин. с миксер. Ще получите крем със съвършено гладка структура, подходящ не само за пълнеж на тортата, а и за шприцоване. Не е нужно да разбивате по отделно всеки продукт. Доверете ми се и разбийте всичко заедно.

* За крема за измазване разбъркайте крем-сиренето с пудрата захар и ванилията. Добавете втвърдилия се ганаш и добре разбийте с миксер. Както и при основния крем,  разбивайте до получаване на гъста еднородна маса.

* Време е да сглобите тортата. Разопаковайте двата блата от фолиото и изрежете неравните части. Понякога при печене горната част на тестото се издува и е необходимо да я отстраните. След като блатовете са изравнени, срежете всеки хоризонтално на две. Ще получите 4 тънки платки. Поставете една от тях на дъното на равна тортена чиния.

* Сипете основния крем в пош. Нанесете върху платката малко от крема и разнесете равномерно с шпатула. Очертайте борд от крема. Наредете половината от карамелените банани, като сипвате и от сиропа. Бордът от крем ще задържи карамела да не се разтече навън.

 



* Върху бананите поставете втора платка и намажете с повече крем крем. Захлупете с третата платка. Също като при първата, нанесете малко крем и направете борд. Сложете останалите банани и покрийте с последната платка. Притиснете всичко внимателно с длани. Изравнете тортата и цялата я измажете с крем ганаш. Приберете я в хладилника за 1 ден и украсете по желание. Да ви е сладко!

 

Tags: Торти Коледа

  • Hits: 30800

Коментари   

yoli
0
Много ще се радвам, ако опиташ тортата, Ели. Определено е много вкусна, поне според мен. Не, не е нужно да увеличаваш нищо. Тортата ти ще стане по-ниска, но така и трябва. Моята е прекалено висока, но се наложи заради оформянето като пънче. Права си, и аз бих направила като теб за повече хора. Правоъгълните торти са най-подходящи. Нарязваш на пасти и готово. Весел празник ви желая и се надявам всички да харесат вкуса на тортата. Благодаря ти за доверието.
Отговор
Елена Табакова
+1
Благодаря за помощта, Йоли :) Ще се опитам да я направя, дано да се справя :) Хубав и усмихнат ден :)
Отговор
Теменужка Станева
-1
Здравейте,
Ще приготвям тази торта, но имам въпрос за сметаната и за двата крема. Предполагам тя трябва да бъде сладкарска, но все пак да съм сигурна?

Поздрави и хубав ден !
Отговор
yoli
+1
Здравей, Теменужка. Много ще се радвам, ако останеш доволна от резултата и тортата се хареса на всички, които я опитат. Благодаря ти за доверието!
Ще се опитам с няколко думи да обясня за сметаната. Това е един от най-често задаваните ми въпроси. У нас за съжаление цари заблуда относно сметаната. И това е така, защото се продава най-вече растителна сметана, която всъщност изобщо няма право да бъде наричана с това име. Сметаната се прави само и единствено от мляко, не расте по дърветата. Сметаната може да бъде само прясна течна или заквасена. Течната сметана е за абсолютно всичко, без значение дали ще се готви солено или ще се разбива на крем. Тази сметана никога не може да се продава подсладена, не съществува такова нещо никъде по света. Нито пък да се определи като сладкарска или готварска. У нас по кутиите пише "подсладена сладкарска сметана", но тя е растителен продукт, т.е., течен маргарин. Аз в рецептите си пиша само за течна или заквасена сметана, не мога да напиша друго и няма пояснения за нея. Това си е просто сметана от мляко. Неподсладена, подходяща за разбиване, както и за солени сосове и ястия. Ти прецени какъв продукт да купиш. Растителен или млечен. Тортата ще стане и с двата, само вкусът ще е по-различен. Надявам се да ме разбираш правилно. Благодаря ти още веднъж и приятно майсторене.
Отговор
Албена
0
Здравейте, направих тортата за рожденния ми ден и стана невероятна. Това е втората торта, която правя по ваша рецепта и определено няма да е последна. Поздрави и бъдете здрава!
Отговор
yoli
0
Много ме зарадва, Бени! Благодаря от сърце!
Отговор
Поли
0
Здравейте Йоли!
Ще правя тортата като изненада за рождения ден на сестра ми и имам един въпрос. Най-отгоре украсата на тортата изглежда точно като отрязано дърво. Как постигаш този ефект?
Благодаря предварително!
Отговор
yoli
+1
Здравей, Поли. Ще се радвам, ако тортата ви хареса. Благодаря ти!
Отгоре тортата е покрита с кръг марципан. Може и с фондан. Върху него с нож правя леки черти, които да симулират кръговете на отрязано дърво. И после с боя. Това е.
Отговор
Violeta Popgeorgieva
0
Здравей йоли имам въпрос относно крем сиренето може ли да се замени с цедено кисело мляко или маскарпоне благодаря
Отговор
yoli
0
Вили, млякото няма да стане. Колкото и да е изцедено няма тази плътност, мазнина и структура. С маскарпоне е ОК.
Отговор
Дани
+1
Здр Йоли, направих тортата , но завършека ми е малко труден. Би ли ми обяснила как да направя кората на дънера? Използваш ли бой , и гъбките и мъха как добре си ги съчетала. В този дъждовен ден , цял ден се занимавам с нея и ми е много важно да изглежда добре. Ще се радвам да чуя твоя съвет. Поздрав от мен
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, Дани! Радвам се, че си се спряла на тази торта.
Още в началото на поста съм сложила линкове към дървесните кори и мъха. Прочете ли или не си видяла. Постарала съм се да опиша как се прави всичко. Ако не е ясно ми пиши пак. Ще се опитам да помогна.
Отговор
Zoya
0
Здравей Йоли, комплименти за блога, начина на представяне и подробните обяснения. Искам да направя тази торта като втори етаж върху вече облечено с фондан дъми. Виждам на снимката че краищата леко се свличат. Като за пънче ефекта е прекрасен, но се опасявам за резултата за торта с 4 блата зафилена с ганаш която трябва да изглежда колкото се може по равна. Ако я сглобя използвайки ацетатни ленти дали ще стегне достатъчно за да остане равна на всякъде? Благодаря предварително за съветите
Отговор
yoli
0
Благодаря за милите думи, Зоя!
Краищата съвсем умишлено са такива. Трябваше да са небрежно направени, за да се доближи кората максимално до визията на дървесен пън. Само от теб зависи как ще ги направиш. Винаги може да са равни, само трябва много точно да ги изрежеш. И да, обезателно с ацетатни ленти и пристегната в ринг. Ще се получи чудесно, убедена съм!
Отговор
Ивелина Петрова
0
Здравейте, Йоли!
искам и аз да се похваля, че успях доста сполучливо да сглобя тази наистина уникална и на вид и на вкус торта!
Приемете моята огромна благодарност за всичко което споделяте с нас!
Желая Ви неизчерпаемо вдъхновение!
Отговор
yoli
0
Благодаря, Иве! Толкова ме зарадва! Наистина благодаря от сърце! А майсторът си ти, не аз. Браво на теб!
Отговор
Тюркян
0
Здравей, Йоли! В момента правя тази великолепна торта. В рецептата пишеш, че не се сиропира, но моето семейство определено обича сочни торти. Дали би се получила, ако я сиропирам? Благодаря предварително!
Отговор
yoli
0
Разбира се, винаги можеш да навлажниш блатовете, но не много, за да не станат на каша. Благодаря ти!
Отговор
Тюркян
0
Благодаря много! Велело посрещане на новата 2022г!
Отговор
Ина
0
Здравей Йоли, смятам да направя тортата точно по рецепта, включителко украсата към нея. Смяташ ли, че ако е напълно готова от предния ден и стои в хладилник, това ще е проблем за дървесните кори ? Благодаря ти
Отговор
yoli
0
Ще се радвам да я опиташ, Ина. Благодаря!
Не, няма проблем. Корите са достатъчно стабилни. Действай смело.
Отговор
Елена
0
Може ли да пропуснем солта в карамела? В нашето семейство не обичат сладко-солени комбинации.
Отговор
yoli
0
Ели, всичко е въпрос на вкус. Ще направиш така, както обичате. Няма задължителни неща в кулинарията.
Отговор
Милена
0
От години приготвям червеното ти кадифе, която е любима торта на цялото семвйство ство. Вчера, официално я детронирахме с тази каремелена прелест. Сочна, нежна и лека. Благодаря за невероятната рецепта
Отговор
yoli
+1
Аз ти благодаря, Милена! Много се радвам, че тортата ви хареса. Да ви е сладко!
Отговор
Мария
0
Здравейте, Йоли. С какво мога да заменя тези 150гр карамел в блата? Мисля като пълнеж, да е сладко от малини, дали ще се получи? Не за друго, а някои от хората, които ще я консумират не харесват карамел.
Благодаря!
Отговор
yoli
+1
Здравей, Мария. Да, можеш със сладко да замениш карамела. Но изцяло ще промениш вкуса и концепцията. Бих ти препоръчала да погледнеш някоя друга малинова торта. Но както решиш, това изцяло зависи от теб.
Отговор
Мария
0
Ще разгледам тогава другите Ви торти! Благодаря за бързия отговор! :)
Отговор
Мария
0
Ще разгледам тогава другите Ви торти. Благодаря за бързия отговор! :)
Отговор
Даниела
0
Здравейте.
Възхищавам се на нещата които правите!
Бих искала да приготвя тази торта, но да я облека с фондан. Може ли да ми кажете дали става за обличане с фондан?
Благодаря ви предварително.

Поздрави Даниела
Отговор
yoli
0
Благодаря за хубавите думи, Даниела! Радвам се, че рецептите ми ви харесват!
Да, съвсем спокойно може да я покриеш с фондан. Просто трябва добре да я заравниш с тънък слой маслен крем и това е.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.