Как да си направим "дървесна кора" от фондан

 

Нека ви разкажа още малко за външното оформяне на тази торта. За сладкия мъх вече обясних, сега е ред на "дървесните кори", с които е облепена тортата. Направила съм само няколко снимки, но в Интернет ще намерите богата информация. И не само това. Ще намерите най-различни варианти за приготвянето на украсата. Изберете този, който на вас ще ви хареса и запретвайте ръкави. А сега прочетете и вижте моя начин.

Нужни са ви само три неща: фондан, хранителни бои и тънки вафлени кори.

Може би ще се затрудните в намирането на вафлените кори. Бих ви посъветвала да потърсите в Интернет къде се продават и как може да се снабдите с тях. Тези, които виждате на снимката купих от Германия.

 Оказаха се доста дебели и ефектът на дървесна кора стана малко груб, но все пак съм доволна от резултата. Знам, че има и много по-тънки, но наистина не е толкова важно. Кой каквито намери.

Надявам се тези 4 снимки да са ви полезни като информация.

  Ето стъпка по стъпка какво е нужно да направите:
 
 1. Разточете малко парче фондан с приблизителна дебелина 3 мм. Подравнете краищата му за да стане с големината на вафлените кори. Намажете го с кафява боя. Умишлено не съм разнесла равномерно боята. Някъде е повече, някъде по-малко. Стремях се да постигна по-естествен вид на корите. Тук е мястото да вметна, че може да оцветите целия фондан в кафяво. Така ще получите кора с доста по-тъмен цвят. Аз си представях, че ще измайсторя брезова кора, но май по-прилича на иглолистна. Преценете сами как ще ви хареса.
 
 2. Върху фондана поставете една кора и притиснете с пръсти.
 
 3. Навлажнете я допълнително с малко вода. Най-добре е да направите това с домакинска четка.
 
 4. Изчакайте минутка и внимателно с точилка разточете фондана заедно с вафлената кора. Повърхността не трябва да е много мокра за да не залепне вафлата по точилката, но все пак трябва да е достатъчно влажна за да започне да се разкъсва неравномерно. Разточвайте докато на вас ви хареса как се е получило.
 
 5. За една голяма торта ще са ви нужни 5 или 6 готово разточени кори. Отрежете излишните краища и подредете корите на равна плоскост. Оставете ги за един ден добре да изсъхнат.

  6. След това ги нарежете съвсем неправилно с ножица и гарнирайте с тях борда на тортата.
 
 Може би няма да учудя никого, като кажа, че тортата беше изядена след като прилежно бе обелена от въпросните кори. Фонданът не ми е сред любимите продукти и дори и не мога да си помисля да го изям. Многократно съм казвала, че за мен той само влошава качеството на тортата. Но, винаги може да се махне, нали така? Независимо от недолюбването ми, не мога да скрия, че тортата стана много ефектна. Все пак беше празнична, специално наречена на майка по случай рождения и́ ден.
 
 Това е всичко, което бих могла да ви разкажа с няколко думи и покажа със снимки. Надявам се да опитате и вие. Приятни занимания!

 

Tags: Украси

  • Hits: 8028

Коментари   

Geri
0
Здравей, Йоли
каква боя се използва? Гелова или може да е разтворена прахова?
Благодаря!
Отговор
yoli
0
Привет, Гери. Да, разбира се, че може всякаква боя. Просто праховата трябва да се разтвори. И аз такава ползвам обикновено. Ще се радвам да опиташ. Благодаря ти!
Отговор
Петя Белова
0
Здравейте, прекрасна Йоли!
Много бих искала да се опитам да направя "дървената кора", но се оказа доста трудно да открия тънки вафлени кори. Дали ще се получи с ядлива вафлена хартия?
Благодаря предварително за отговора!
Отговор
yoli
+1
Мисля, че ще стане много добре даже, Петя. Виж, за да си сигурна опитай на малко парче фондан и ще прецениш. Не прави наведнъж всичко. Ако не се получи поне да не те е яд. Но мисля, че ще стане супер. Само имай предвид тънкостта на хартията. Не трябва да я мокриш много.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.