Как да си направим "дървесна кора" от фондан

 

Нека ви разкажа още малко за външното оформяне на тази торта. За сладкия мъх вече обясних, сега е ред на "дървесните кори", с които е облепена тортата. Направила съм само няколко снимки, но в Интернет ще намерите богата информация. И не само това. Ще намерите най-различни варианти за приготвянето на украсата. Изберете този, който на вас ще ви хареса и запретвайте ръкави. А сега прочетете и вижте моя начин.

Нужни са ви само три неща: фондан, хранителни бои и тънки вафлени кори.

Може би ще се затрудните в намирането на вафлените кори. Бих ви посъветвала да потърсите в Интернет къде се продават и как може да се снабдите с тях. Тези, които виждате на снимката купих от Германия.

 Оказаха се доста дебели и ефектът на дървесна кора стана малко груб, но все пак съм доволна от резултата. Знам, че има и много по-тънки, но наистина не е толкова важно. Кой каквито намери.

Надявам се тези 4 снимки да са ви полезни като информация.

  Ето стъпка по стъпка какво е нужно да направите:
 
 1. Разточете малко парче фондан с приблизителна дебелина 3 мм. Подравнете краищата му за да стане с големината на вафлените кори. Намажете го с кафява боя. Умишлено не съм разнесла равномерно боята. Някъде е повече, някъде по-малко. Стремях се да постигна по-естествен вид на корите. Тук е мястото да вметна, че може да оцветите целия фондан в кафяво. Така ще получите кора с доста по-тъмен цвят. Аз си представях, че ще измайсторя брезова кора, но май по-прилича на иглолистна. Преценете сами как ще ви хареса.
 
 2. Върху фондана поставете една кора и притиснете с пръсти.
 
 3. Навлажнете я допълнително с малко вода. Най-добре е да направите това с домакинска четка.
 
 4. Изчакайте минутка и внимателно с точилка разточете фондана заедно с вафлената кора. Повърхността не трябва да е много мокра за да не залепне вафлата по точилката, но все пак трябва да е достатъчно влажна за да започне да се разкъсва неравномерно. Разточвайте докато на вас ви хареса как се е получило.
 
 5. За една голяма торта ще са ви нужни 5 или 6 готово разточени кори. Отрежете излишните краища и подредете корите на равна плоскост. Оставете ги за един ден добре да изсъхнат.

  6. След това ги нарежете съвсем неправилно с ножица и гарнирайте с тях борда на тортата.
 
 Може би няма да учудя никого, като кажа, че тортата беше изядена след като прилежно бе обелена от въпросните кори. Фонданът не ми е сред любимите продукти и дори и не мога да си помисля да го изям. Многократно съм казвала, че за мен той само влошава качеството на тортата. Но, винаги може да се махне, нали така? Независимо от недолюбването ми, не мога да скрия, че тортата стана много ефектна. Все пак беше празнична, специално наречена на майка по случай рождения и́ ден.
 
 Това е всичко, което бих могла да ви разкажа с няколко думи и покажа със снимки. Надявам се да опитате и вие. Приятни занимания!

 

Tags: Украси

  • Hits: 12795

Коментари   

Geri
0
Здравей, Йоли
каква боя се използва? Гелова или може да е разтворена прахова?
Благодаря!
Отговор
yoli
0
Привет, Гери. Да, разбира се, че може всякаква боя. Просто праховата трябва да се разтвори. И аз такава ползвам обикновено. Ще се радвам да опиташ. Благодаря ти!
Отговор
Петя Белова
0
Здравейте, прекрасна Йоли!
Много бих искала да се опитам да направя "дървената кора", но се оказа доста трудно да открия тънки вафлени кори. Дали ще се получи с ядлива вафлена хартия?
Благодаря предварително за отговора!
Отговор
yoli
+1
Мисля, че ще стане много добре даже, Петя. Виж, за да си сигурна опитай на малко парче фондан и ще прецениш. Не прави наведнъж всичко. Ако не се получи поне да не те е яд. Но мисля, че ще стане супер. Само имай предвид тънкостта на хартията. Не трябва да я мокриш много.
Отговор
Соня
0
Здравейте, Йоли,

Може ли вместо фондан да използвам марципан? Оказа се, че имам само розов и син фондан, а те не са подходящи цветове за дървесна кора :lol: . А и аз не обичам фондан, пък марципан похапвам даже от калъпчето :-)

Предварително благодаря!
Отговор
yoli
0
Имаш точно моят вкус, Соня. Никак не стм фен на фондана. А марципанът си е чист бадем със захар.
Не съм опитвала да направя кори с него. Много е мек и фин като структура. Може да стане, но пробвай само с малко парченце. Охлади го добре първо в хладилника, за да се втвърди максимално. И при разточване ползвай обезателно нишесте, защото ще залепва. Ще чакам да ми споделиш резултата. Успех!
Отговор
Соня
0
Благодаря за съветите Йоли, ще пиша веднага след като премине тестът :-)
Една от причините да не харесвам фонданът, е че много бързо се разтича и съсипва тортата. Ефектът е само за няколко часа, а след това е неприятна гледка.
Отговор
Соня
-1
Привет, Йоли. Както обещах, ето и резултата от експеримента с марципан. Корите се получиха, но тъй като марципана е малко по-непластичен (за разлика от фондана) не успях да ги разточа достатъчно и останаха с дебелина около 3мм. Една част от готовите кори накъсах, защото ми изглеждаше по-естествено. Остана ми една цяла кора, но и до днес не е изсъхнала, стои пластична, не е изсъхнала 8). Правих тортата преди седмица, за 60г. юбилей на моето слънце :-) ! www .fa ceb ook .co m/. ../
Отговор
yoli
0
Ама като истински са! Браво, майсторке! И много добре стои на правоъгълна торта! Наистина браво, Сонче!
Отговор
Соня
0
Благодаря за оценката, Йоли!
Имам въпрос относно оцветяването. Никога не успявам да докарам наситени цветове като твоите. Например оцветяването на мъха - станаха бледи и въпреки, че бяха няколко нюанса на зеленото, след това при изпичането почти всички са в един цвят, при айсинга колкото и червена боя да сложа - винаги става розово? :sad:
Отговор
yoli
+1
Само в количеството боя е тайната, Соня. Слагаш и слагаш, докато ти хареса цвета. Няма друг начин.
Отговор
Ваня Александрова
0
Здравейте ,Йоли!Искам да попитам върху какъв крем залепвате дървесните кори?
Отговор
yoli
0
Привет, Ваня. В случая върху крема от самата торта. Важно е да не е прекалено влажен.
Отговор
Ваня Александрова
0
Благодаря Йоли!Върху маслен крем ще се получи ли ,няма ли опасност от отлепване на корите след като като крема стегне ?
Отговор
yoli
0
Не, разбира се. Няма никаква опасност. Напролет, ще е много стабилно.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.