Лесни карамелени украси

 

На вашето внимание представям три лесни карамелени украси. Каквото и да решите да приготвите от карамел, не го слагайте в хладилника. Карамелът не понася влага и само след час-два ще се стопи. Съхранявайте карамелените украси в кутия на сухо място. Украсете десерта с тях преди поднасянето му.

Първата украса е малко необичайна, но се приготвя бързо и е ефектна. Разбира се, стига да харесвате причудливите форми. С тези карамелени корали може да украсите торти, сладкиши и кремове. Нужен ви е само течен карамел, който трябва да приготвите от кристална захар. Количествата преценете сами. След като карамелизирате зехерта вземете една купа и я напълнете с ледени кубчета. Излейте карамела върху леда на тънка струйка. Той се стича между леда и наистина се получават най-причудливи форми. Стяга се за секунди. Карамелът лесно се отделя от леда. Поставете парчетата в чиния.

 Остава само да гарнирате някакъв десерт с карамелените корали. Аз украсих крем, който виждате на първата снимка и чиято рецепта може да прочетете тук.
 

Още нещо лесно, което може да направите с карамел.  Карамелизирани лешници, които елегантно ще украсят вашата торта или сладкиш.
Набодете лешници на клечки за зъби, топнете ги в карамел и отцедете, докато карамела се оттече от лешника и се превърне в тънка нишка. Ако е много дълга я срежете с ножици или я отчупете с пръсти. Докато всичко се втвърди добре забодете клечките с лешниците в отворите на някаква цедка или нещо друго. След това отстранете клечките и гарнирайте тортата с карамелената нишка нагоре, както аз съм направила с моята Крем торта.

 От същия карамел може да изтеглите тънки нишки и да направите фино златисто кълбо. След като стопите карамела го дръпнете от огъня и оставете леко да се охлади. Гребнете с лъжица и изсипете карамела на тънка струйка. Като видите, че карамела започне да тече трудно от лъжицата и става пластичен, с пръстите на другата си ръка изтеглете бързо нишки. Това става, като захванете нишката, която се спуска от лъжицата и с бързи и многократни движения я изтегляте в страни. След като изтеглите достатъчно много нишки ги сложете една върху друга и внимателно с длани оформете на топка.

 Карамелът бързо се втвърдява. Винаги може да го върнете обратно на котлона за да го затоплите отново. Само внимавайте да не се изгорите. Може да изтегляте нишките с латексови ръкавици, за да сте спокойни, че това няма да се случи. Гарнирайте с топката карамелени нишки различни кремове, сладоледи или плодове. Аз съм украсила една пълнена с шоколад круша. Забавлявайте се!

Tags: Украси

 • Hits: 4013

Коментари   

Milena Penkova
0
Здравей за огледалната глазура ок тортата замрьзнала и след като я залея колко трябва да стой вьв хладилник преди да я изкарам за консумация ден два !!!!за огледалната заливка
Отговор
yoli
0
Милена, тортата трябва да се отпусне в хладилника и след това може да се хапва. Това отнема няколко часа. А иначе се съхранява като всяка друга торта. Може да стои с дни в хладилник.
Отговор

Добавете коментар


Моите книги

Ново от Йоли

Абонамент за нови рецепти:
Please wait

Нови коментари

 • Тиквеникът на Дешка

  • yoli 23.11.2020 11:52
   Всеки, който има такова отношение към българските ни гозби ме радва от душа и сърце! А отношението ...
    
  • Anonymous 23.11.2020 11:49
   Йоли, това е the holy grail на рецептите за тиквеник! Перфектен е :) Аз го правих с пълнозърнести ...
 • Торта с Дулсе де лече (Dulce de Lache)

  • yoli 23.11.2020 23:15
   Благодаря, Лили. Радвам се, че ти е харесала тортата и си решила да я направиш. Да, правилно си мислиш.
    
  • Lili 23.11.2020 20:50
   Една приятелка я направи и бях възхитена! Затова помолих за рецептата. Само не съм сигурна за едно ...
    
  • yoli 23.11.2020 16:50
   Майче, сложи 200, ама да знаеш, че в случая изобщо не е важно. Ако е повече кремът ще стане малко ...
    
  • Мая Маринова 23.11.2020 15:08
   Здравей, Йоли! Би ли ми казала 1 ч.ч. сметана - 200 мл. или 250 мл. са? С колко голяма ч.ч. мериш? В ...
Брой прегледи на статиите
3323361
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.