Млечна огледална глазура

 

 


Представям ви още една рецепта за огледална глазура, която е без кондензирано мляко и шоколад. Може да се използва веднага след като се охлади. Разбира се, може да я направите няколко дни предварително и да я съхранявате в хладилник, плътно покрита със стреч фолио. Преди да залеете тортата трябва само леко да я затоплите.
Глазурата се полага само върху напълно замразена торта или друг сладкиш. Добре е, ако тортата е максимално равна. Преди да я залеете с глазура минете с длани по повърхността. От топлината на ръцете ви тортата ще стане още по-гладка. Ето какво ви е нужно и как да направите млечна огледална глазура.

Продукти:

7 г желатин
80 г прясно мляко мляко
145 течна пълномаслена сметана сметана
190 г захар
50 г глюкоза
15 г царевично нишесте
сладкарски бои по избор

Приготвяне:

* Залейте желатина с малко вода и го оставете да набъбне.
В тенджерка разбъркайте млякото, сметаната, захарта, глюкозата и нишестето. Кипнете всичко на котлона, докато заври, като бъркате. Отстранете от огъня и прибавете желатина и боята. Разбъркайте, докато желатина се стопи и разбийте всичко с пасатор. Прецедете през фина цедко и оставете глазурата да изстине до около 26-28*С, като разбърквате от време на време. След това е готова за нанасяне.

* Как да нанесете глазурата: Да припомня, че тортата трябва да е замразена. Извадете я от фризера и я извадете от силиконовата форма или я освободете от ринга, ако е пристегната с такъв. Отстранете фолиото и ацетатните ленти, ако сте сложили такива. Вземете кръгла тава и я покрийте с алуминиево или стреч фолио. Върху него, в средата на тавата сложете един буркан, например от компот. (Аз използвах голяма кофичка от кисело мляко). Върху буркана поставете тортата с долната част нагоре. Тя трябва да бъде поставена достатъчно високо, за да може след това лесно да подпъхнете под нея шпатула и да я пренесете в чиния. С топли длани минете по ръбовете на тортата, за да я доизгладите. След това я залейте с охладената до 26-28*С глазура. Излейте глазурата смело.

 

 

* Ако я наливате на тънка струйка ще останат неравни следи, тъй като от съприкосновението със замразената торта тя бързо се стяга. След като залеете тортата веднага оберете с шпатула капчитите, които се отцеждат по краищата.

 

 

 

* Пъхнете внимателно под тортата две лопатки или шпатули (може и с ръце) и пренесете в чиния за сервиране. Оставете тортата в хладилника поне за 6-8 часа преди сервиране, за да може да се размрази постепенно и равномерно.
Ако предпочитате огледална глазура с кондензирано мляко може да ползвате тази рецепта.

* Като заключение бих искала да обърна внимание на две неща. Първото е глюкозата в рецептата. Не я заменяйте с друго, тя е абсолютно необходима за еластичността на сместа. Ако се затрудните да намерите глюкоза в магазините, съвсем лесно може да си направите сами. Трайността е голяма и винаги ще имате под ръка глюкоза, когато ви потрябва. Тя е неизменна съставка в приготвяне на фини мусове и кремове, ганаш и различни видове трюфели и бонбони. Заповядайте рецепта.
Второто нещо са хранителните бои. Няма значение дали ще ползвате прахообразни, течни или гелови. Ако са сухи разтворете предварително боята в няколко капки боя, за да може да се усвои лесно и равномерно от глазурата. С гел и течни бои се работи директно.

Ако имате въпроси не се колебайте да ги зададете. С радост ще ви отговоря!

Приятно майсторене!

 

Tags: Украси

  • Hits: 9026

Коментари   

Еми Сакалиева
0
Поздравления!
Извинете ме за въпроса, но не съм опитвала досега - каква е на вкус огледалната глазура? Подходяща ли е за детска торта?
Благодаря и бъдете здрави!
Отговор
yoli
0
Благодаря, Еми. Глазурата просто има вкус на мляко и сметана, ако не се добавя някаква есенция. Няма нищо в нея, което да я направи неподходяща за деца. Спрямо продуктите ще може да се ориентираш. Ще се радвам да опиташ.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.