Как да си направим рози за декорация

 

Ще ви покажа, как да си направите рози за декорация. За моделиране на фигурки и цветя от фондан има най-различни силиконови молдове и шаблони. С подобни инструменти работата е много приятна, но съвсем лесно може да направите красиви рози и без тях.

 

Материалът за розите можете да направите от много неща. Подходящи за тази цел са захарен фондан, руска мастика, марципан Варна, бадемов марципан, бонбони маршмелоу и др. Розите, които виждате върху тортата съм направила от фондан, но ще ви покажа самата техника с марципан "Варна", който всъщност е най-обикновено парено тесто. Това си е тесто за еклери, но вместо да му слагате яйца го примесвате с пресята пудра захар, докато стане пластично за работа. Количеството, което ви е нужно е съвсем малко. Кипнете заедно 100 мл вода и 25 г масло. След като маслото се стопи прибавете наведнъж 60 г брашно и разбъркайте енергично, докато получите гъста топка тесто, която се отделя от стените на съда. След като тестото изстине го измесете с пресята пудра захар и ванилия, докато стане като пластелин.

След като тестото ви е готово можете да го разделите на части и да го оцветите с бои в различни цветове. Аз го разделих на три и го оцветих с какао като нюансирах от по-светло към по-тъмно.

 Откъснете малко парченце от тестото с най-светъл цвят и го направете на топче. След това с пръсти го изтънете, докато се получи тънък лист с кръгла или елипсовидна форма. Завийте го на фунийка, за да получите сърцевината на розата.
От малко по-тъмния цвят тесто направете още две такива листчета и ги прикрепете към сърцевината.
За крайните листа ползвайте най-тъмното тесто и процедирайте по същия начин. Накрая подрежете с нож долната удебелена част на готовата роза и с пръсти леко извийте листата и. Оставете розата да изсъхне. Ако желаете, моделирайте розата в обратния ред на цветовете-от по-тъмно към по-светло. И така е много красиво.

 Можете да направите фигурките предварително и да ги монтирате върху десерта когато го сервирате. Приятно майсторене!

Tags: Украси

  • Hits: 16719

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.