Хербарии от ядливи цветя

 

Предлагам ви лесна и ефектна цветна украса. Изсушените захаросани цветя са трайни. Ако ги съхранявате на сухо място затворени в кутия могат да издържат месеци без да изгубят свежите си цветове. С тях може да украсите различни сладкиши и торти, както да направите и нестандартни подаръци на приятелите си. Няколко хербарии, опаковани в хартиено пликче са чудесна цветна закачка за подарък. А преставяте ли си, как би изглеждала една торта, борда на който плътно сте облепили с тях? Нужни са ви цветовете на ядливи растения. Освен плодните дръвета може да озахарите виолетки, теменуги, иглика, пореч, ягодови цветове, латинки, лайка, парички, глухарче, детелина, акация, роза, цветове на краставица, грах, боб и много други.

 Разбийте леко с вилица един белтък. Внимавайте да не се образуват много мехурчета. Намажете цветовете с него от всички страни, като ползвате най-обикновена четка за рисуване. Посипете с кристална захар, изтръскайте внимателно за да паднат излишните кристалчета и ги поставете върху хартия за печене. Оставете ги да изсъхнат за 24 часа. След това сложете цветовете един до друг между два листа хартия за печене и ги затиснете с нещо тежко. Като деца правехме хербарии, като ги затискахме с книги. Имайте предвид, че цветята в по-дебелата си част не са напълно сухи и ще пуснат влага, която ще повреди първата книга, която ги затиска. Хартията за печене пропуска и не изолира добре. Аз ги сложих между две дъски, а отгоре ги затиснах с най-тежката си саксия.

След два дена ги извадете и внимателно отлепете горния лист хартия. Оставете хербариите да изсъхнат добре за още един ден и чак след това приберете в кутия.

Разбира се, може да не затискате с тежест цветята, а да ги оставите релефни. Ето вариант с ябълкови цветчета, които съм залепила с айсинг върху бисквити.

 Надявам се, че ви хареса тази украса. Свежа е, не изисква скъпи материали и много време за приготвяне. Импровизирайте!

 

Tags: Украси

  • Hits: 8122

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.