Лесни шоколадови украси

 

Бих искала да ви покажа няколко начина за работа с шоколад. Лесни, забавни, приятни и ефектни. Много пъти са ми задавали въпроси за шоколадовите панделки. Реших нагледно да ви покажа как се правят, а също и пурички, стружки, звездички, елхички и т.н. Наистина е много лесно и всеки от вас ще се справи без проблеми. А ако случайно нещо се счупи, напука или  не ви хареса, не се притеснявайте. Винаги може да вложите шоколада в сладкиш, бисквити или просто да си го хапнете.

Да започнем с панделките.

* Като начало трябва да стопите шоколада на водна баня. Ще ви припомня накратко някои от по-важните неща за работа с шоколад. Сипете 2/3 от шоколада, който сте приготвили в порцеланов или глинен съд, нарязан или начупен на парченца. Водата за водната баня не трябва да завира. След като шоколадът се стопи, прибавете към него останалата 1/3. Бъркайте, докато се получи плътна, лъскава и гладка смес. По този начин вие темперирате шоколада, което ще запази неговата лъскавина и еластичност. Ако разполагате с домакински термометър можете да следите температурата на вече темперирания шоколад. Тя трябва да е близка до телесната, около 35*С. Ако нямате термометър, топнете пръст в стопения шоколад. Ако не ви пари,  значи е добре.
След като шоколадът вече е темпериран може да правите с него всичко. За панделките си нарежете лентички от ацетатно фолио с различна дължина и ширина. Ако нямате може да си купите от книжарницата най-обикновени найлонови папки, които лесно се огъват. Намажете лентичките от едната страна с тънак слой шоколад, прегънете ги и слепете краищата им. Оставете ги изправени на едната им страна върху дъска, докато се втвърдят добре поне за няколко часа. На снимката виждате подобни елементи от ацетатно фолио с нотички. Подобни материали може да намерите в Интернет, както и в специализираните магазини за сладкарство.
Отлепете внимателно фолиото и монтирайте отделните части върху торта или сладкиш, като придадете вид на панделка. Само трябва да ги забодете в крема. Колкото по-неподредена, нестандартна, артистична и небрежна я направите, толкова по-красива ще стане. Също така може да слепите предварително елементите на панделката един в друг с малко стопен шоколад.
И така, имате си чудесна панделка. Може да ползвате бял, млечен или натурален шоколад, както и да оцветите белия шоколад със сладкарски бои.

 * Ако излеете шоколада на плота и го разстелете на тънко можете да си направите различни пурички, фунийки, заврънтулки.
Наблюдавайте кога ще започне да се стяга шоколада. Трябва да е засъхнал отгоре, но да е пластичен. Ако е напълно втвърден ще се начупи. Сега вземете една най-обикновена шпакла от железарията. Купила съм си я за стотинки, а върши перфектна работа. Изстържете с шпаклата различни на вид и размер фигурки, а после с тях украсете кремове, сладоледи и сладкиши. Може да ги съхранявате дълго в затворена кутия.

 


 
* На лист хартия за печене нарисувайте каквото желаете, каквото въобще ви хрумне. Обърнете я и от другата страна и ще видите, че ясно си личат контурите на рисунъка. Сипете шоколада в пош с тънък накрайник, във фунийка от хартия за печене или просто в найлоново пликче, на което ще отрежете връхчето. По Коледа правих елхички и снежинки и затова сега ще ви покажа тях, но можете наистина да нарисувате всичко. Рисувайте с шоколада като с молив.  След като всичко добре засъхне и се втвърди украсете кексове, торти и кремове. Ако елхичките са високи стоят много добре залепени отстрани на торта.

 * Искам да ви покажа и как може да облечете изцяло една торта в шоколад. Ефектът е на опакована в хартия торта. Стопете шоколада, както вече знаете и го размажете на тънък пласт върху найлоново фолио. Ако фолиото е малко слепете две или три парчета. Не се старайте да го опъвате перфектно. Нека е леко нагънато, за да се получат гънки и по шоколада. Преди това е добре да си отбележите с молив какъв диаметър ви е нужен за да се покрият изцяло и страниците на тортата. Аз все "на око" го правя и винаги е в повече. Но по-добре така, отколкото да не ви стигне. Покрийте тортата с намазаното фолио и добре притиснете навсякъде с ръце.  Приберете я за един час в хладилника. След като шоколадът се стегне и махнете фолиото, изрежете излишъка с остър нож. Запазете изрезките и ги ползвайте за сладкиши или бисквити. По същият начин може да облечете руло или правоъгълна торта. Ако желаете намажете шоколада с перлени боички. Когато режете тортата винаги го правете с горещ сух нощ. Допрете го до шоколада и задръжте няколко секунди за да се стопи леко. След това разрежете. Това ще предпази шоколадовата обвивка от начупване.  Тук може да видите една такава торта.

 Забавлявайте се, експеримернитайте и се доверете на въображението си! Надявам се да съм ви била полезна. Приятно майсторене!

Tags: Украси

  • Hits: 32935

Коментари   

Цвети Мирчева
+1
Здравей Йоли,

Имам много съществен въпрос при глазирането и изработването на декорация с шоколад и той е: Трябва ли шоколадът да е изрично за кувертюра?

Питам, тъй като преди време правих една Sacher с шоколад Lidt. Толкова течна стана глазурата, че маса шоколад замина в кофата, тъй като се разля навсякъде. След това трябваше много време, докато стегне в хладилника. За капак - трябваше да изпиша върху тортата "Sacher". Сетих се да пробвам да смеся шоколада за надписа с малко Sahnefestiger, който си закупих специално от Германия, тъй като в България не може да се намери. За щастие със Sahnefestiger стегна и успях да надпиша тортата.
При други школади обаче със Sahnefestiger не стяга и не знам какво да правя. Тогава започвам да се питам дали изобщо използвам правилния шоколад.
Много ще се радвам, ако успееш да ми помогнеш.

Поздрави,
Цв.
Отговор
yoli
+1
Цвети, привет. Всички сладкари по света работят само с кувертюр, друг не ползват. В шоколадите за ядене често има други примеси. Различни масла, подобрители, нишесте и т.н. Ползвай кувертюр, че да ти е мирна главата. Аз така правя, друго не купувам за готвене, глазури и украси.
Отговор
Велина
0
Здравейте, попаднах на блога Ви, защото търсех насоки за украса с шоколад. Пека Коледни сладки и ми се иска да ги украся някак, четох за айсинг с белтък, но този вариант не ми допадна, защото не искам да ползвам яйце, тъй като белтъкът няма да мине през термична обработка. Моля Ви, дайте насоки дали с бял втечнен кювертюр би се получила сполучлива украса? Има ли някакви други възможни начини за бърза и лесна украса? Благодаря. :-)
Отговор
yoli
-1
Здравей, Велина. Разбира се, че с шоколад е добре. Слагай в поша малко количество, тъй като бързо се втвърдява и запушва накрайника. Но можеш да си купиш айсинг на прах. Там белтъкът е обработен.
Отговор
Велина
0
Много благодаря за бързия отговор. Отивам утре да си взема кювертюр. :-) Поне знам къде се намира на рафтовете. Готов айсинг на прах не знам как да го търся. Какво е името му, някаква марка, бихте ли могла да ми препоръчате? Живея в Германия. Благодаря много отново! :roll:
Отговор
yoli
-1
Велина, най-лесно е в интернет. В Ибей и Амазон можеш веднага да поръчаш, както и на други места. Достатъчно е само да напишеш в търсачката, че търсиш айсинг. Ще ти излязат много резултати. Не мога да те ориентирам за марка, тъй като си го приготвям сама. Съжалявам.
Отговор
Велина
0
Много благодаря, Йоли :-)
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.