Джолан по баварски

 

Рецептата е от баварската кухня и лично аз доста чесно приготвям това ястие. Знаете, че германците и по-точно баварците са царе в приготвянето на джолан. Обикновено е само печен и кожата му е така златиста и хрупкава, че е станала като пуканка. Толкова приятно хруска, че е истинско удоволствие да я хапваш!
Един също много популярен начин за приготвяне на джолан, особено за зимните месеци  е този, който ви представям днес. Месото е сочно и меко, сосът много плътен и ароматен, а картофеният щампф отлично балансира вкуса. Какво е щампф (Stampf) ?Така германците наричат грубо намачкано пюре, в което се усещат цели парченца зеленчуци. А сега, ето какво ви е нужно,  за да приготвите тази вкусна и така ухаеща на уют гозба.

Продукти за 4 порции:

1 свински джолан с кожа
2 глави лук - около 100 г
1 морков - около 70 г
резен глава целина - около 70-80 г
3 скилидки чесън
1 дафинов лист
3 зърна хвойна
7-8 зърна черен пипер
2 гвоздейчета карамфил
1-2 клончета мащерка или 1-2 ч.л. сушена
1 клонче розмарин или 1 ч.л. сух
40 г доматено пюре
1 с.л. червен пипер
200 мл говежди бульон
200 мл червено вино
сол на вкус
2-3 с.л. олио

Картофен шампф:

800 г картофи
140 г лук
2-3 с.л. олио
сок и настъргана кора от 1/2 лимон
1 с.л. нарязан магданоз
сол на вкус

Приготвяне:

* Подготовка: Почистете зеленчуците и ги нарежете на едро. Добавете доматеното пюре, червения пипер, олиото, бульона и виното. Посолете на вкус. Сложете всички подправки в парче тензух и завържете с конец на стегнанто пакетче. Посолете джолана.

* Сложете зеленчуците в дълбок съд за печене. Върху тях поставете джолана. Залейте с подготвения сос. Сложете пакетчето с подправки в соса и гответе под капак във фурна, загрята на 180* около 1 час. Ако съдът за печене няма капак ползвайте няколко ката алуминиево фолио. Обърнете джолана и задушете за още час или докато месото напълно омекне. В края на печенето махнете капака и запечете до златисто.

* Извадете джолана в чиния и отстранете подправките. Пасирайте зеленчуците до гладкост и върнете месото в соса. Сосът, който се получава е много гъст и е възможно да има нужда от разреждане с малко вода. Другият вариант, който лично аз предпочитам е сосът да се прецеди и да се сгъсти с 1-2 ч.л. нишесте. Така текстурата му е много нежна и фина. Зеленчуците са си свършили работата, спокойно може да не ги ползвате повече. Оставям на вас сами да прецените кой вариант сос предпочитате.

* За гарнитурата: Нарежете лука на полумесеци и го сложете в тенджера. Полейте с олиото и задушете на тих огън, докато омекне и стане златист. С решетъчна лъжица извадете лука в чиния. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Сипете ги в олиото, останало от задушаването на лука и налейте малко вода, колкото да се покрият. Сварете до омекване и веднага намачкайте грубо с вилица без да ги отцеждате от водата. Посолете картофите и овкусете с лимонов сок и фино настъргана лимонова кора. Прибавете лука и разбъркайте. Гарнирайте с магданоз и поднесете към задушения джолан. Да ви е сладко!

 

Tags: Ястия с месо

  • Hits: 40519

Коментари   

Ваня
+1
Здравейте, Йоли, и за много години! Иискам да благодаря за вълшебните рецепти, за красотата и вдъхновението, с което ме дарявате и зареждате, когато гостувам във Вашия блог. Толкова ароматно, уютно, приказно е при Вас. По Коледните празници направих тази рецепта, много хубава се получи. Тази вечер я повторихме, и ще я потретим и,,,,Приготвих и Новогодишната баница, ефектна, празник за всички сетива, ароматните телешки кюфтенца,, тиквеника на Дешка (и моята баба подобно го заливаше със захарен сироп),Вашето телешкото с гъби от 24 kitchen, което избрах за Новогодишната вечер и всички си облизаха пръстите.Всичко ми се получава. Сега се устремявам към ликьора от печени ябълки. Благодаря, че Ви има, благодаря за качеството, което ни предлагате, и което така лесно достъпваме, благодаря, че с Вашите рецепти се чувствам фея в кухнята.
Отговор
yoli
+1
Мила ми Ваня! Какво да кажа? Без думи ме остави! Благодаря ти за доверието, което имаш в мен и за невероятно топлите думи! Усмихна ме широко, да знаеш! Радвам се като дете! Благодаря!
Отговор
Екатерина Тодорова
+1
Здравейте Йоли, винаги когато се чудя какво да сготвя на семейството поглеждам и твоите рецепти и винаги са се получавали. Но определено това джоланче е моя фаворит за студентите зимни дни. Невероятно вкусно е и дори моите капризни деца (единият не яде картофено пюре, а другия свинско месо) поискаха да опитат, че даже и допълнително. Много благодаря за прекрасната рецепта и не спирай да твориш в кухнята. С пожелания за здраве и светли празници.
Отговор
yoli
0
Много ти благодаря, Кате! Светли празници и на теб!
Отговор
Христо Икономов
0
Благодаря за рецептата ! Бургаски поздрав !
Отговор
yoli
0
Аз благодаря, Ицо! А поздравът от любимия град ми стопли душата.
Отговор
yoli
0
Аз благодаря, Ицо! А поздравът от любимия град ми стопли душата.
Отговор
Ралица
0
Здравей, Йоли! Джоланчето изглежда много вкусно, надявам се и моето да стане така. Само не разбрах с кой сос да залеем джолана - вино + бульон и подправки ли?
Отговор
yoli
+1
Ще стане, Рали. Не се и съмнявам.
Да, с всичко, което е описано при подготовката. Благодаря ти!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.