Пиле с кафе и шоколад

 

Искам да ви предложа една изключителна смес от различни семена и подправки. Ароматът и е просто уникален и е подходяща за много гозби от различни видове меса. Подправката е Южно африканска и се казва Coffee Rub. Продава се в готов вариант и в Интернет може да намерите информация за нея, както и за много други интересни продукти. Продуктите Nomu наистина са уникални и си заслужава да ги опитате.
Подправката Coffee Rub всеки може да си направи сам в къщи. Единственото нещо, което може би ще ви затрудни е пушената сушена чушка. Вкусът на барбекю се придава точно от нея и е много важен компонент. Пушени сухи чушки може да потърсите в Интернет или по пазарите. На Женския пазар в София се продава пушен червен пипер, редовно купувам. А сега, заповядайте рецептата.

Продукти за подправката:

1 равна ч.л. синапено семе
1 равна ч.л.кориандър на зърна
1/2 ч.л.семена от кимион
1 ч.л.смляно кафе за еспресо
1 ч.л.сух розмарин
1 ч.л.суха мащерка
1/2 ч.л. сух чесън
1 ч.л.сушен лук
1 ч.л.суха пушена червена чушка
1 суха чили чушка
1/2 ч.л.сол
1/2 ч.л.захар
 
* Семената се запичат на сух тиган за да изпъкне по-добре ароматът им. Прибавят се останалите продукти без захарта. Разбъркват се на котлона още минута. Всичко се счуква в хаванче. Прибавя се захарта. Това е готова суха смес за 4 порции месо. Заслужава си да се направи в по-голямо количество и да се съхранява в затворен съд.
 
Продукти за 4 порции:
 
800 г бяло пилешко месо
брашно
сол на вкус
2 с.л. масло
2 с.л. олио
1/2 кубче зеленчуков бульон
20 г черен шоколад-съдържание на какаото не по-малко от 70%
вода
 
Приготвяне:
 
* Нарежете месото на филета и го посолете. Оваляйте филетата в брашно и ги изпържете за кратко в загрятата мазнина. Извадете ги в чиния.
 
* В останалата мазнина сипете 1 пълна чаена лъжичка от готовата подправка и натрошете бульона. Налейте малко вода и кипнете всичко. Прибавете шоколада и разбъркайте. Добавяйте вода според ваша преценка за гъстотата на соса. Не ползвайте вино, нека ароматите на подправката и шоколада си останат натурални. Посолете на вкус и сервирайте месото полято с малко от соса.

* Преди да залеете месото опитайте соса на вкус. Винаги може да прибавите още малко от подправката или пък от шоколада. Ако сте разредили повече, сгъстете соса с малко нишесте, разтворено в малко студена вода. Шоколадът се съчетава великолепно с останалите аромати. Не се тревожете, няма нищо сладко в този сос. Опитайте и ще видите. Да ви е сладко!

 


 

Tags: Ястия с месо

  • Hits: 3664

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.