Пълнена кисела зелка

 

Една уникално вкусна българска гозба е свинското със зеле. Кавърмата и друсаният кебап също. Обединих тези ястия, като подготвих пълнеж, сходен като вкус на кавърма и друсан кебап и напълних с него една кисела зелка. Невероятна вкусотия!

Продукти:

1 средно голяма кисела зелка
1 кг свински гърди без кост, нарязани на хапки
2 стръка праз, нарязани на едри парчета
1 равна ч.л. сол
черен пипер и чубрица на вкус
2 сухи люти чушки, грубо натрошени
1 равна ч.л. сладък  червен  пипер
3 с.л. свинска мас

Приготвяне:

* Загрейте маста в дълбока тенджера и запържете в нея месото до златисто. Сложете праза, разбъркайте и похлупете тенджерата с капак. Хванете заедно дръжките и капака с кърпи или ръкохватки за да не ви пари на ръцете. Раздрусайте добре месото и праза за около минута.

* Подправете пълнежа с двата вида пипер, лютата чушка и чубрицата. Овкусете със солта.

 



* Сложете зелката в голям  глинен съд или тава с по-висок борд. Започнете внимателно да разлиствате зелката, като внимавате да не се откъснат  листата от  кочана. Когато стигнете до сърцевината на зелето внимателно я отстранете. На нейно място поставете няколко лъжици месо. Загърнете листата около пълнежа и притиснете с длани за да придадете отново формата на отстранената сърцевина на зелето. Започнете да слагате от месото във всеки лист, след това го загръщайте около средата и притискайте с ръце. По този начин напълнете цялата зелка. Не забравяйте добре да притискате с ръце. Това е важно за да не се разпадне зелето при печене. За край си оставете няколко листа без  пълнеж. С тях добре загърнете зелето, докато заприлича отново на хубава плътна топка. Никой няма да заподозре какво се крие в него. Надявам се от снимките да е по-ясно, как се пълни месото в зелката.

 


   
* Полейте зелето с отделилите се сокове от месото и праза. Сипете малко зелева чорба и вода. Изпечете гозбата на 180* за около 2 часа минимум. Преди да разрежете зелката отстранете изгорелите листа. Те служат само за покритие, не стават за ядене. Сервирайте резен  от пълнената зелка с чаша плътно червено вино. Да ви е сладко!

 

Tags: Ястия с месо Български гозби

  • Hits: 9541

Коментари   

Стефка Николова
0
Любима зимна рецепта! Поздравления!
Отговор
yoli
0
Благодаря, Стефи! Права си, любима зимна рецепта. Весела Коледа!
Отговор
Ваня Лютова
-1
Здравей, Йоли. Благодаря за прекрасната рецепта. Приготвих я за Иванов ден и беше гвоздеят на вечерята. Моята зелка беше доста голяма, за много гости и пак се сготви прекрасно.
Отговор
yoli
0
Идеалната гозба за този празник! Лято е вече, но винаги ми се хапва кисело зеле със свинско. Благодаря ти много, Ванче!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.