Свински рула в бирен сос

 

Моят приятел Йори мъдро казва "Няма лоша бира, има само по-хубава". Е, аз непрекъснато го цитирам, абсолютно е прав! Лято е, горещо е, жадно е. Какво по-хубаво от ледена бира с хрупкава пържена цаца нейде по морето? И на мен ми е бирено и реших да приготвя нещо вкусно с тази обичана напитка. Знаете, че бирата, наравно с виното е може би най-ползвания алкохол в готварството и рецептите с нея са неизброими. Няма човек, който да не е готвил с бира! Но преди да видите рецептата искам да ви разкажа няколко любопитни факта за кехлибареното питие.
Бирата е може би една от най-старите напитки в света. Смята се, че шумерите, които започват да приготвят пиво, наречено "сикару". По-късно те го предават на вавилонците, а от тях го взимат египтяните. По онова време варенето на бира е било сред най-уважаваните професии, а най-добрите майстори в приготвянето на питието били жените (тази част ми допада особено много). И представяте ли си, историческите сведения сочат, че асортиментът на вавилонската бира бил доста богат - тъмна, светла, червена, с пяна, без пяна, трипластова. Говорим за 6-то хилядолетие преди Христа!!!  Да, дълга и стара история има бирата. Бих искала да отбележа нещо много съществено: през 1516 г. баварските херцози Вилхелм IV и Людвиг X създават Закон за чистотата на пивото. В текста се посочва, че производителите трябва да използват само ечемик, хмел и чиста натурална вода. Спирт в немската бира не се допуска! Миналата година в Германия честваха 500 г от създаването на този закон. С други думи, бирата е нещо не само освежително, а и полезно. И за да не ме оборят заклетите въздържатели ще кажа няколко думи и за това.
Тъй като бирата е продукт с изцяло натурален характер съдържа антиоксиданти, витамини и минерали, които са в основата на пълноценния хранителен режим. Хората, които приемат нормално количество бира са по-жизнени, по-щастливи и по-позитивни. Затова в скандинавските страни бирата е официално разрешен антидепресант. Според американския журнал по кардиология, една чаша бира на ден повишава нивото на "добрия холестерол". Пивото е и изключително богато на антиоксиданти, които се усвояват лесно и бързо. В2, В6, В9 и В12 са основните витамини от В групата, които се съдържат в бирата. Те предпазват от сърдечносъдови заболявания. За вегетарианците умерената консумация е още по-полезна, защото пивото е естествен източник на витамин В12. Разбира се, не казвам, че от сутрин до вечер трябва да пиете бира. Като всяко нещо на света, и бирата е полезна само в нормални количества. Въпреки, че придворните дами при Хенри VII са получавали галон бира само за закуска... ха ха.  А жителите на няколко квартала в полския град Бидгощ осъмнали един ден с течаща бира, вместо вода в домовете си. Причина за това станала повреда в разпределителния винтил в местния пивоварен завод. Кеф, нали? След проверка в затвора на италианския град Форли се оказало, че трима затворници липсват. Персоналът се хвърлил да ги търси и ги открил в най-близката бирария, където празнували рожден ден заедно с началника на затвора.
Е, стига толкова. Пийте бира с удоволствие и с мярка. Насладете се и на рецептата ми, ще се радвам, ако я приготвите и ви хареса. Наздраве на всички и весело лято!
   

Продукти за 4 порции:

2 свински бон филета
10 бр сушени домати
1 с.л. ситно нарязан розмарин
2-3 с.л. запечени кедрови ядки
1 с.л. брашно
2 с.л. олио
1 с.л. масло
1 с.л. доматено пюре
100 мл телешки бульон
200 мл бира
сол и черен пипер на вкус

 



Приготвяне:

* Нарежете всяко филе на 4 парчета. Всяко срежете на пеперуда и изтънете с домакинско чукче, като оформите тънък шницел. Посолете и поръсете с черен пипер.

* Накиснете доматите в топла вода. След като омекнат ги нарежете на ситно и смесете с розмарина и кедровите ядки. В средата на всеки шницел сложете по малко от плънката и завийте на стегнати рула. Завържете с конец, оваляйте в брашното и изпържете до златисто в двата вида мазнина. Извадете рулата в чиния.

 



* В мазнината от пърженето сипете доматеното пюре и налейте бульона и бирата. Разбъркайте и варете соса 5 минути. Върнете рулата в соса и задушете под капак още 10 минути. на слаб огън. Подправете със сол и черен пипер. Ако желаете по-гъст сос, сгъстете с 1 ч.л. размито в студена вода нишесте. Да ви е сладко!

 

Tags: Ястия с месо

  • Hits: 7380

Коментари   

Toma
0
Привет,

какво точно представлява срязването на филетата на "пеперуда"?

Благодаря за отделеното време!
Отговор
yoli
0
Привет и от мен. Взимаш едно по-дебело парче филе, примерно 6-7 см. Срязваш го в средата, но не прерязваш долната част. И като разгърнеш двете части наподобяват крила на пеперуда. Надявам се да съм успяла да обясня.
Отговор
Надежда Бальовска
0
Здравей Йоли,
Следя отдавна твоите рецепти и много ми харесват. А, комплименти са за теб. Скоро ще направя тази рецепта. Благодаря ти.
Отговор
yoli
0
Аз на теб благодаря, Наде! За доверието и хубавите думи. Надявам се и тези рула да ти харесат.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.