Лимонено-чесново пиле

 

 

В съвременното домакинство все повече навлизат „умните“ уреди. Наред с добре познатите ни съдомиялни машини, перални и сушилни, много хора облекчават ежедневието си с уреди за пречистване на въздуха, роботи за почистване, за косене на трева и много други. В кухнята определено това е ерата на мултикукър, еър фрайър и крок пот. Със сигурност мнозина от вас имат у дома някоя от тези машини и знаят колко лесно и удобно се готви в тях.
Днес искам да споделя с вас моите първи впечатления от един комбиниран мултикукър от висок клас - Instant Pot Pro Crisp. Този елегантен черен приятел е истинска мечта! Изключително облекчава готвенето, тъй като включва в себе си няколко уреда в едно. С него може да пържите и сотирате, да готвите на пара, да задушавате храната, да готвите под налягане, в су вид, бавно готвене, да печете, запичате и дехидратирате. Instant Pot Pro Crisp има 11 програми, с които се борави съвсем лесно. Нужно е само да изберете съответната програма от сензорния екран и да я активирате с основния бутон.
Уредът е оборудван с два капака. Един за готвене под налягане и един за готвене с горещ въздух, в който има нагревател - еър фрайър.
Няма да се впускам в повече описания, тъй като все още нямам достатъчен опит с мултикукъра. Непременно посетете сайта на Instant Pot. Информацията в него е много богата. Има отговори за всички въпроси, които бихме могли да зададем. Ще откриете подробно описание за всеки уред, много рецепти, съвети и видеоклипове.
Преди да започна с рецептата като заключение бих казала, че у дома имам тенджера под налягане, един стар мултикукър, също еър фрайър, су вид, дехидратор, и разбира се фурна и котлони. С други думи, всичко си имам. А сега с новия Instant Pot Pro Crisp всички тези уреди ще прашасват в килера. Вече ми е нужен само един, но включващ всичко това.

И още нещо. Тъй като има голям интерес към тези вълшебни мултикукъри, фирма Instant Pot ви предлага чудесна възможност да получите като подарък една страхотна книга с готварски рецепти и съвети при закупуване на някои от уредите им. Какво трябва да направите? Добавяте желания уред в количката и след това изписвате YOLI в полето за промо код. Натискате бутон „прилагане“ и готово. Може да купите уред и без промо код, но няма да получите книгата. Възползвайте се, ще ви е много полезна.

 

 

 

Продукти за 2 порции:

4 парти-пилешки бутчета
сол и черен пипер
2 с.л. олио
1 глава едро нарязан лук
4-5 картофа на едро или десетина цели дребни картофи
2 ч.л. сух риган

Заливка:

сок и настъргана кора от 1 лимон
4 скилидки накълцан на дребно чесън
3 с.л. течен мед
2-3 с.л. сладко-кисел сос (готов продукт)
3-4 с.л. соев сос
1 с.л. настърган джинджифил или 1 ч.л. сух
2 ч.л. нишесте

Друго:

200 мл пилешки или зеленчуков бульон
лют пипер по желание
сол

Приготвяне:

* Посолете бутчетата и ги поръсете с черен пипер.

* Сипете олиото в тенджерата на мултикукъра и включете програма сотирате (Saute). С основния бутон изберете време за готвене 5 минути. Натиснете го отново, за да го запамети и изберете температура „по подразбиране“. Отново натиснете бутона, за да потвърдите и температурата. Дисплеят показва On и уредът започва да подгрява. Изчакайте, докато на дисплея се изпише Cooking. Това означава, че кукърът е достигнал оптимална температура и готвенето може да започне.

* Запържете пилето и картофите така, както бихте го направили в обикновена тенджера. Към края на пърженето поръсете с риган и добавете лука. Докато месото се запечатва, в купа разбъркайте заедно всички продукти за заливката. Опитайте и според вашите предпочитания добавете още лимонов сок, мед , сладко-кисел сос, соев сос или друго. Важното е на вас да ви хареса на вукс. След като времето за пържене изтече, залейте пилето със соса, добавете бульона и малко сол, ако е необходимо. 

 

 

 * Разбъркайте и затворете уреда с капака за готвене под налягане.

* Натиснете символа за програма готвене под налягане (Pressure Cook) и също като при предната програма, която описах по-горе изберете с основния бутон 12 минути време за готвене. Превключете на високо налягане (High) и натиснете старт. На дисплея отново се изписва On и предварително загряване (Pre-heating). Същинското готвене започва след като уредът подгрее. При достигане на необходимото налягане клапанът на капака излиза нагоре като при тенджера под налягане. Но за разлика от тенджерата тук няма никакво свистене, излизане на пара и миризма. Лично аз бях очарована!

* След 12 минути вашето лимоново-чесново пиле е готово.

 

 

* Със сотирането и готвенето под налягане целия процес е 17 минути. Никога не съм готвила пиле по-бързо от това. Крехко, сочно и ароматно! След като процесът на готвене завърши може ръчно да освободите налягането с ключа за освобождаване на парата, който е до поплавъчния клапан. Мултикукърът има и опция за подгряване на храната. Това позволява сготвеното ястие след приключване на готвене да остане топло часове наред.

* Това беше моята първа среща с Instant Pot Pro Crisp. Следващ път ще изпробвам как готви на пара и как запича. Надявам се да ви е било интересно. А на нас у дома ни беше много вкусно. Да ви е сладко и на вас!

 

Tags: Споделено

  • Hits: 12760
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.