Палачинките по света

 

Получих мила покана от "Сладея", да гостувам в сайта им. Темата "Палачинките по света" е винаги интересна, макар много позната. Позволих си да предложа и няколко трика под форма на съвети, които биха помогнали да приготвим действително вкусни и качествени палачинки. А към тях като допълнение лесна рецепта за един много необичаен, но изключително вкусен конфитюр от ревен, чиято рецепта може да прочетете тук.

Едва ли има човек, който да не обича палачинки. Сладка или солена, тънка или пухкава, за десерт, предястие или вечеря, палачинката е любимо хапване за малки и големи. Някои казват, че тя представлява смес от яйца, мляко и брашно, тънко нанесена и запечена в тиган. Други оспорват това, като ни я представят дори като плоски кексчета. Всъщност, няма значение кое е правилно. Важното е, че с малко усилия и продукти можем да си направим това вкусно изкушение у дома.

Често си задаваме въпрос, „как да направя перфектните палачинки“? Има няколко неща, които трябва да се спазят и съм убедена, че всеки ще направи идеалните палачинки.

1.    Добре е яйцата и млякото да са със стайна температура. Брашното трябва да е пресято, за да може в него да влезе възможно най-много въздух.
2.    Лъжичка захар в тестото ще направи палачинките по-златисти, а лъжичка олио по-еластични.
3.    Наливайте млякото постепенно, като бъркате. Така ще предотвратите получаването на бучки.
4.    Не бъркайте дълго време тестото, тъй като при по-дълга обработка се освобождава глутена в брашното. Това ще направи палачинките жилави.
5.    Непременно покрийте купата с тестото с найлоново фолио и го оставете на стайна температура поне за 30 минути. Отлежалото тесто ще бъде идеално споено и със съвършена гладка консистенция. Всякакви малки бучици от брашното ще са изчезнали без следа.
6.    Температурата на пържене-печене е изключително важна. Не загрявайте тигана до много горещо. Така палачинките ще прегорят бързо, а вътрешността им ще остане влажна и леко тиклива.
7.    Палачинки без масло просто не могат да бъдат наречени с това име! Ползвайте само масло като мазнина. Мажете с четка тигана преди да излеете тесто за поредната палачинка. След като тя се запече от едната страна и я обърнете, намажете я и откъм запечената страна.
8.    Тиганът, в който пържите палачинките е добре да е с незалепващо покритие и съвсем равен. Така слоят тесто, който ще сипете лесно ще се разнесе равномерно по съда.
9.    Излейте черпак от сместа и наклонете на всички страни тигана, за да може тестото да се разлее и палачинката да стане кръгла.
10.    При обръщане на палачинките не ползвайте метална лопатка. Текстурата им е много нежна и лесно може да се разкъса. Ползвайте дървена или силиконова шпатула.
11.    Обръщайте палачинките само веднъж. В противен случай те стават твърди и трошливи.
12.    И най-важният съвет: хапнете ги веднага докато са още горещи!

Какво всъщност знаем за палачинките? Повечето народи имат своя рецепта и е трудно да се определи първоизточника. В Русия ги наричат блини, у нас в миналото катми, тиганици и мерудници. Англичани и американци имат своя pancake, в Мексико ги знаем като тортили, в арабския свят като катаеф. Има ги и в азиатската кухня, приготвени с оризово брашно. Дори древният Апиций има рецепта за палачинки, поднесени с мед и черен пипер.
Вероятно е корените на палачинките да са от Западна Европа. От векове приготвянето им е свързано с някакъв езически ритуал или голям църковен празник. До ден днешен в много страни се чества денят на палачинката. Организират се шумни празненства и състезания по обръщане на палачинки. Има поверие, че палачинката трябва да се обръща с една ръка, подхвърляйки я в тигана. В другата да се стиска монета. Точно в този момент хората са си пожелавали нещо и са вярвали, че ще се сбъдне.

Да се спрем на най-известните представители на палачинката. Може би на първо място е френската crêpe Suzette. Десертът е създаден случайно през 1895 г в Монте Карло. В ресторант Café de Paris гостува бъдещият английски крал Едуарт VII, по това време все още принц. Пред него и гостите му млад и неопитен келнер залива палачинки с вкусен сос от няколко вида ликьор. За зла беда алкохолът пламва и палачинките са обзети от пламъци. Вкусът на дотогавашния десерт силно се променя, но толкова се харесва на принца, че той пожелава сладкото изкушение да бъде наречено на една от неговите сътрапезнички-Сюзет.
В Съединените щати разнообразни палачинкови рецепти донасят  холандски и английски заселници. Тази лесна и вкусна закуска толкова скоростно се налага в американския бит, че скоро се превръща в национална храна. Рancake представлява малка пухкава кръгла палачинка, най-любима на американците с боровинки или кленов сироп. Палачинковите къщи, в които се предлага pancake са хиляди, а почитателите милиони.
Руските блини имат своя собствена история. Хората ги свързват с руския празник Комоедицу. Комами в древна Русия са наричали мечките и празникът е посветен на пробуждането им от зимен сън, т.е. идването на пролетта. Ритуалът изисква хората да оставят блини на входа на пещерите, където са спели животните. След приемане на християнството блините са неизменно свързани с идеята за смъртта. Те са за починалите, които преминават от единия свят в другия и символично лекуват душите им. Най-големия празник, на който ритуално се приготвят блини е Масленица, което съвпада с нашия църковен празник Сирни заговезни. Руските блини са с мая, която ги прави много пухкави и меки, а царските блини със сметана са истинско изкушение. Лично моето мнение е, че в Русия разнообразието от рецепти за палачинки е най-голямо.
Още много може да се говори за това любимо лакомство. Може би най-ценното остава първият детски вкусов спомен. Всеки човек със сигурност ще каже „Ех, като бях малък какви палачинки се правеха у дома в събота сутрин!“ Именно заради тези скъпи спомени реших само да ви разкажа нещичко за палачинките, но ще оставя на вас да изберете своята любима рецепта. Приятно готвене!

Tags: Споделено

  • Hits: 8196
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.