Желирани ягодово-шоколадови яйца

 

Покрай неволите с това руло остана ягодово желе, което претворих на бонбони. Много лесно, но вкусно и ефектно. Комбинацията ягода-шоколад е повече от обещаваща. Снимките са ми скъп дар и съкровен спомен от Ева Тонева, която в този момент ми беше на гости. Сещате се, няма как да пропусна възможността, професионален фотограф да снима вместо мен. Благодаря, Еви!

Продукти:

150 г ягоди
2 с.л. ягодово сладко или конфитюр
4-5 г желатин
100 г натурален шоколад

Приготвяне:

* Пасирайте заедно ягодите и сладкото. Залейте желатина с малко студена вода и го оставете на набъбне. Стопете го на водна баня и го налейте при ягодите. Разбъркайте добре.

* Разлейте ягодовото пюре в малки форми за великденски яйца. Приберете в хладилника, докато желето се стегне напълно.

 



* Извадете го от формите и слепете половинките две по две.

* Стопете шоколада на водна баня. Добре е да го темперирате, за да изглеждат бонбоните лъскави, с хубав цвят и да предотвратите побеляване.

* Потопете всяко желирано яйчице в шоколада и го поставете върху хартия за печене да се втвърди. Да ви е сладко!

* Съхранявайте бонбоните в хладилника. Тъй като желето е от необработени термично ягоди, след 2-3 дена има опасност да се прокисне, ако се остави на стайна температура. Шоколадът се втвърдява мигновено върху желето, ако преди това сте го замразили за 20 минути. Старайте се да покриете пълнежа от всички страни с шоколад. В противен случай желето започва да се показва и през най-малките дупчици и да изтича, особено ако държите бонбоните на стайна температура. Бонбоните ще станат чудесни и с бял шоколад. Може да ползвате всякакви форми за бонбони, не е задължително да са яйца. Моите са с тази форма, тъй като ги приготвих по време на Великденските празници.

 

Tags: Сладки закачки Великден

  • Hits: 4646

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.