Кекс с тиквички и грах

 

Обикновено солените кексове се правят с олио и яйцата се слагат цели. И аз винаги съм ги правила по този начин, но не винаги са ми харесвали. Сега мога да кажа, че никога повече няма да направя солен кекс с олио! С масло се получава уникално нежна структура и превъзходен вкус! А отделно разбитите на сняг белтъци правят кекса лек и пухкав. Зеленчуковите кексове са с много влага, тестото е тежко и често става сбито и тикливо. Разбитите белтъци предотвратяват донякъде това. Кексът пак си остава влажен, което го прави чудесен на вкус дори и след 3-4 дена, но не е тиклив. Ще се радвам, ако опитате този начин на приготвяне.

Продукти:

3 жълтъка
150 г кисело мляко
100 г стопено масло
150 г едро настъргана тиквичка с кората
80 г замразен грах
3 с.л. накълцана прясна мента
120 г нарязано на кубчета краве сирене
3 разбити на сняг белтъка
200 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
сол на вкус

Приготвяне:

* С бъркалка разбийте леко жълтъците заедно с киселото мляко и маслото. Прибавете тиквичката, граха и ментата. Разбъркайте и сложете сиренето.
Пресейте заедно брашното, двата вида набухвател и солта. Прибавете ги към сместа, като ги редувате с разбитите белтъци. Бъркайте внимателно с лъжица или бъркалка.

* Намажете с масло кексова форма и я поръсете с брашно. Изсипете  вътре тестото и загладете. Загрейте фурната на 170* и изпечете кекса за около 35-40 минути. Възможно е да е необходимо по-дълго печене.  След тридесетата минута може да го покриете с лист алуминиево фолио, за да не прегаря отгоре и да запази хубавия си цвят. Доизпечете кекса, като периодично проверявате готовността му с дървена клечка. Сервирайте добре охладен. Да ви е сладко!

 

Tags: Кексове и мъфини

  • Hits: 12864

Коментари   

Ина
+1
Търсейки рецепта за солени мъфини, за обяд на децата в училище, попаднах на тази рецепта. Наистина се получват уникални ! Двата ключа (масло и белтък на сняг) явно наистина са тайната за добър солен кейк. Конистенцията е най-добрата, която съм виждала. Записвам си го със златни букви в тефтера и със сигурност ще ги направя пак. Вероятно зеленчуците могат да варират. Смятам да пробвам и други варианти. Благодаря за това откритие и поздрави !
Отговор
yoli
0
Благодаря сърдечно, Ина! Много се радвам, че ти хареса кекса. Все си мислех, че никой няма да му обърне внимание.
Отговор
Елена
0
Йоли, за да ги направя на мъфини, с колко да намаля печенето? С 10 мин.?
Отговор
yoli
0
Да, Ели. Като други мъфини, които правиш. Пробвай ги с клечка за сигурност.
Отговор
Милена
0
Великолепен солен кекс! Децата го изядоха, преди напълно да е изстинал. Прясната мента много го освежава и е супер пухкав, въпреки, че сложих само тиквичката и се притеснявах да не стане влажен. Ще трябва да го правя пак, за нас и рецептата ще давам на съседката. Благодаря !
Отговор
yoli
0
Сърдечно благодаря, Милена! Най-много се радвам, че на децата им е харесал!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.