Октопод карпачо

 

Искам да ви предложа един начин на приготвяне на октопод. Изключително популярен е в средиземноморието. Не е рецепта, а по-скоро идея как да го подготвим. След това можете да го използвате за салати, предястия, да го пържите и печете. Ефектно и лесно е. Надявам се да ви допадне.

Продукти:

1 голям октопод-минимум 2 кг
1 ч.ч.бяло вино
подправки по избор-риган, мащерка, майорана, розмарин, салвия, дафинов лист
сол и бял пипер на вкус
1 празна бутилка от безалкохолна напитка от 2 литра

Приготвяне:

* Сложете почистения и измит октопод в голяма тенджера. Сипете подправките и виното и долейте вода колкото да се покрие. Затиснете го с чиния за да не плува при варенето. Сварете октопода до пълна готовност. Обикновено октоподът се сварява за времето каквото му е и теглото. Например на 1.500 кг месо е необходимо 1,5 часа варене. За мен това е много и не изчислявам, просто след около час започвам редовно да проверявам с острието на ножа като пробождам пипало в най-дебелата му част. Ако острието потъва в октопода без съпротивление значи е готов. Опасно е да не се превари. Правила съм тази грешка и повярвайте, октоподът просто се стопява. Остава на половина и тогава изобщо не може да си оправдае високата цена, която плащаме за него.

* Отрежете гърлото на бутилката така, че да получите цилиндрична форма. Извадете октопода от врящата вода и веднага го натъпчете в бутилката, като си помагате с щипка или кухненски кърпи. Внимавайте да не се изгорите. Притиснете го с нещо тежко и го оставете да се охлади. След това го поставете в хладилника и го съхранявайте там поне един ден преди да го сервирате.

 * Октоподът вече е приел формата на бутилката и се е желирал.

* С ножица разрежете бутилката и извадете месото.

 * Нарежете го на тънки кръгове и го сервирайте студен със сосове, към салати, маринован или запечен на скара с чеснов зехтин. Да ви е сладко!

Tags: Риба и морски дарове

  • Hits: 6032

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.