Миниатюри

 

Понякога е истинско удоволствие да поднесеш на гостите си десерт в миниатюрен вид. Удоволстнието идва от това да го приготвиш и после да се радваш на очарованите им лица. Заслужава си да си поиграе човек.

Продукти за 6 порции:

една зряла круша около 250 г
100 г захар
2 жълтъка
кора от 1/2 лимон
2-3 с.л. крушова ракия или друг  подходящ алкохол
10 г желатин
200 мл течна сметана
ванилия

шоколадови листа:

24 малки листа от роза
100 г натурален шоколад
1/2 твърда круша

Приготвяне:
 
* Обелете крушата, нарежете я на кубчета и я сварете до омекване в малко вода заедно с лимоновата кора и половината захар. Отстранете кората на лимона и посирайте всичко на гладко пюре. Ароматизирайте с крушовата ракия. Разтворете желатина на водна баня в малко вода и го прибавете към горещото пюре. Разбиркайте и оставете да изстине.
 
* Разбийте сметаната на сняг. Отделно разбийте двата жълтъка с останалата захар и ванилията на водна баня, докато получите гъст крем. Прибавете ги към сметаната. Накрая съединете студеното крушово пюре преди да е почнало да желира със сметановия крем. Оствете муса за 4 часа в хладилника.
 
* Измийте и подсушете листата на розите. Стопете шоколада на водна баня. Върху вътрешната страна на листата нанесете пласт шоколад с помощта на малка лъжичка или четка за рисуване. Оставете листата да се втвърдят добре. След това отделете шоколада. Може да видите тук, как се прави това.
 
* Гребнете лъжичка от муса и го поставете върху едно шоколадово листо. Забодете едно по-малко листенце отгоре и гарнирайте с тънко резенче круша. Да ви е сладко!

Tags: Сладки закачки

  • Hits: 2773

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.