• yoli
  • Супи

Тера Мадре Беласица. Чолбур/Чалбур

 

Тази чорба ми стана любима. За добре дошли в с. Яворница ни гостиха с Чолбур. Накараха ме да отгатна що се крие под това име. Какво ли не изредих, но нямаше никога да позная. Днес поразгледах в интернет и видях, че доста хора знаят за тази чорба, макар и по различен начин. Е, за мен беше откритие. Може би и за повечето от вас също ще е нещо ново. Непременно я пригответе, много е вкусна. Представям ви варианта на Рукие.
Още рецепти от Празника на кестена: Пляска, Крайшник, Мешник, Ракарник

Продукти за 4 порции:

50 г масло
2 с.л. брашно
1 равна с.л. сладък червен пипер
гореща вода
сол и черен пипер на вкус
1 яйце за застройка
6 до 8 яйца
2 скилидки чесън
лют пипер по желание

Приготвяне:

* Направете светла запръжка от маслото и брашното. В последния момент прибавете червения пипер, за да не прегори. Разбъркайте и разредете с горещата вода. Сложете толкова, колкото прецените, че ви харесва на гъстота. Чорбата трябва да е плътна. Подправете със сол и черен пипер.

* След като чорбата кипне, сипете в нея на тънка струйка едно разбито яйце. Разбъркайте леко, за да се образуват нишки.

* От ниско чукнете в чорбата едно по едно яйцата и ги оставете на тих огън да се забулят. Варете 5-6 минути. Накрая добавете чесъна, нарязан на тънки филийки. Да ви е сладко!

 

Tags: Супи Български гозби

  • Hits: 19857

Коментари   

Ivelina
0
Здравей Йоли, нещо подобно съм яла в силистренския край, но като яйчена яхния. Не беше лошо. Ще опитам и тази рецепта, допадна ми. Хубав ден от мен! :-)
Отговор
yoli
+1
Благодаря, Иве. Ще се радвам да опиташ.
Отговор
Марта
0
Изключително интересна рецепта с малко съставки, но същевременно с богат вкус. Предвкусвам – небцето и коремчето ще са доволни. Отдавна се каня да направя тази планинска чорба, Йоли. Дойде й времето и после ще рапортувам.
Благодаря и бъдете здрави!
Отговор
yoli
0
Благодаря, Марте! Ще се радвам, ако ти допадне. Чудесна българска гозба е това!
Отговор
Илиночка
0
Може и да греша, но ате написали грешно името на селото. Яворница. Благодаря ви за рецептата-баба ми я приготвяше уникално, но аз забравих как я правеше. Мисля, че е точната рецепта. Поздрави от с. Беласица
Отговор
yoli
+1
Разбира се, че съм сгрешила. Много благодаря, че ми обърнахте внимание. Много красив край е това, много хубави хора и много вкусни гозби! Имам прекрасни спомени!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.