Зелен пролетен венец

 

В рецептата количеството тесто е малко, но напълно достатъчно за 1 венец с диаметър около 28 см. Получава се чудесно предястие от 8 порции. Ако искате по-голям венец увеличете продуктите двойно. Непременно бланширайте зеленчуците в силно подсолена вода. Ако са безсолни венецът ще стане непоправимо блудкав на вкус. Сложете зеленчуци, които вие предпочитате. Зелен боб и грах също биха подхождали чудесно и на вкус, и на вид. Бялото сирене може да замените със синьо или друго ваше любимо.

Продукти:

тесто:

25 г стопено масло
30 г течна сметана
30 г вода
1 разбито яйце
1 ч.л. суха мая
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
160 г брашно

за гарниране:

2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
5-6 листа босилек
тиквичка
броколи
зелени аспержи
сирене

 



Приготвяне:

* За да направите тестото разбъркайте сметаната заедно с водата и разтворете в нея маята. Отделете 1 с.л. от разбитото яйце за намазване на венеца, а останалото излейте при сметаната. Разбъркайте и прибавете маслото. Смесете брашното със захарта и солта и омесете меко тесто. Прибавяйте брашното на части, като бъркате с бъркалка за да не се получат бучки. Сложете тестото в купа и го оставете да отпочине, докато приготвите зеленчуците.

* Точни количества на зеленчуците не са ви нужни. Сложете толкова, колкото прецените. Достатъчни са 1-2 розички броколи, 4-5 аспержи, 5-6 ленти тиквички и 100 г сирене.

* Обелете аспержите с ножче за белене на картофи, а броколито накъсайте на малки цветчета. Бланширайте ги само за 2 минути в кипяща подсолена вода и веднага охладете под студена течаща вода за да прекъснете процеса на варене. Отцедете добре. Отново с белачка за зеленчуци отрежете няколко ленти тиквичка. Посолете ги и ги оставете за 10 минути да омекнат и пуснат водата си. Изстискайте ги добре с ръце и ги подсушете с домакинска салфетка. Сиренето натрошете на едро. В хаванче счукайте чесъна, босилека и зехтина.

* Сложете тестото в средата на лист хартия за печене. Разточете го на кръг с дебелина около 4 мм. Тестото е меко и много податливо на обработка. Аз не използвам точилка, разстилам го с ръце. Пренесете тестото заедно с хартията в тава.

* Нарежете тестото на 8 части, като оставите в края непрерязани 5-6 см. Намажете с босилековия зехтин, а отгоре наредете зеленчуците и сиренето. Прегънете триъгълниците, които са се получили от разрязването отвътре навън. Надявам се от снимката да е ясен начина на оформяне.

 

 



* Загрейте фурната на 180*. Намажете венеца с разбито яйце и го изпечете за около 30-35 минути. Сервирайте топъл. Да ви е сладко!

 

Tags: Тестени Великден

  • Hits: 6363
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.