Лесни кроасани

 

Тестото за кроасаните може да съхранявате във фризер месеци наред и да го ползвате когато ви е нужно. Достатъчно е само да го размразите и разточите. Нарежете на триъгълници и завийте кроасани. Самите кроасани също могат да се замразят готови: завити и напълнени с плънка по ваш избор. Тестото е подходящо за сладки и солени пълнежи. След като ги извадите от фризера ги размразете и намажете с разбито яйце. Оставете ги да втасат. Това е първото и единствено втасване на тестото. Не е необходим нито предварителен квас с маята, нито втасване на тестото след като е омесено. Прясната мая може да замените със суха, както и водата с прясно мляко за да получите по-фин вкус. Разбира се, кроасаните са най-вкусни с прясно, а не със замразено тесто.

Продукти:

1 кг брашно
500 мл топла вода
20 г сол
100 г захар
40 г прясна мая
250 г меко масло

 Приготвяне:

* Разтворете маята във водата. Към нея добавете захарта и солта. С брашното омесете гладко еластично тесто.

* Оставете тестото да почине 15-20 минути. Разточете го на правоъгълна кора с дебелина около 0,5 см. Намажете я с масло и прегънете на две. Отново намажете и прегънете. Повторете това докато оформите тестото на кубче. За цялото намазване ползвайте половината масло. Сложете тестото да се стегне във фризера за 30 минути.

* Разточете охладеното тесто отново на кора и повторете процедурата с намазването още веднъж с останалото масло. Оставете във фризера за още 30 минути.

* Вашето тесто за кроасани е готово. Оформете го на кифлички, намажете с разбито яйце и изпечете за около 20-25 минути в загрята на 170* фурна. Да ви е сладко!

 

Tags: Тестени

  • Hits: 42750
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.