Торта с кафе и шоколад

 

Получи се много вкусна торта. Съчетанието на кафе и шоколад е чудесно, а като прибавим и орехите вкуса става неустоимо нежен и фин. Шоколадът хрупка и след това бавно се разтапя в устата. Облякох борда на тортата с останалия стопен шоколад и гарнирах с шоколадови стърготини. Тук можеда погледнете, как се прави.

Продукти за правоъгълна торта 22X30 см:


блат:

5 яйца
1 1/2 ч.ч.захар
3 ч.ч. смлени орехи
1 с.л. брашно
1 с.л. ситно смляно кафе
2 с.л. какао
2 ванилии
300 г натурален шоколад

крем:

1 литър прясно мляко
12 с.л. захар
8 с.л. с връх брашно
4 жълтъка
2 ванилии
250 г масло

 



Приготвяне:

* За блата разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете половината захар, като продължавате да разбивате, докато се стопят кристалчетата. Отделно смесете жълтъците с останалата захар и ги разбийте на крем, докато побелеят. В друг съд смесете орехите, кафето, какаото, брашното и ванилията. Към жълтъчната смес прибавяте сухите съставки и белтъците, като ги редувате. Бъркайте внимателно с лопатка или с тел за разбиване.
Изпечете тестото на три тънки платки в кръгла или правоъгълна форма в предварително загрята на 170* фурна за около 20-25 минути.

* Стопете шоколада на водна баня. С 2/3 от него намажете двете платки и ги оставете настрана, докато се втвърди шоколада. Останалата част от стопения шоколад ползвайте за украса.

 



* За крема смесете захарта с брашното и ванилията. Към тях прибавете жълтъците и постепенно разредете с млякото, като бъркате непрекъснато. Сварете гъст крем и го оставете да се охлади. Разбийте маслото и го прибавете към студения крем. Разбъркайте всичко още веднъж с миксер.

* Сглобете тортата, като слепвате блатовете с крем. Измажете я отстрани и отгоре и загладете добре. Украсете по желание.

 

Tags: Торти

  • Hits: 12878

Коментари   

Силвия Колева
0
Здравейте, с каква вместимост трябва да е чаената чаша?
Отговор
yoli
+1
Привет, Силве. 200 г е стандарта за мерене с чаени чаши.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.