Ябълкова торта с карамелен ганаш

 

Една великолепна бърза торта. Блатът сам по себе си е много вкусен като сладкиш. Тортата не се нуждае от сиропиране. Благодарение на плодовете и олиото тестото е влажно, сочно и много меко. За разлика от повечето торти тази не се нуждае от стягане с ринг или отлежаване в хладилника. Може да се консумира веднага. Не пропускайте солта в рецептата. В случая е много важна за баланса между сладостта на кафявата захар, карамела и шоколада.
Карамелен сос може да купите от магазина. За тези, които искат да си го приготвят у дома препоръчвам рецептата на Диди от фантастичния блог "Опитайте". Заповядайте линк.
А ако решите да си приготвите у дома сами Дулсе де лече, мисля, че рецептата на Йоана е точното нещо, което ви е нужно. Лесна, прекрасно обяснена в стъпки и много вкусен краен резултат.

Продукти за торта 20 см:

блат:

180 г брашно
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. сол
ванилия
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 равна ч.л. бакпулвер
130 г кафява захар
120 мл олио
2 яйца
2 с.л. прясно мляко
2 кисели ябълки на малки кубчета

крем:

225 г бял шоколад
3 с.л. карамелен сос или дулсе де лече
140 г течна сметана
на върха на ч.л. сол

Приготвяне:

* Започнете с крема. Стопете шоколада на водна баня. Към него добавете карамеления сос. Разбъркайте и започнете да добавяте сметаната. Налейте я на 2-3 пъти, като бъркате. Посолете. Ще получите рядък сос. Охладете го и приберете в хладилника за 4-5 часа, след което разбийте с миксер до получаване на твърд крем.

* За блата смесете в купа брашното заедно с канелата, ванилията, солта и двата вида набухвател. В друга купа сложете наведнъж захарта, яйцата, прясното мляко и олиото. Разбъркайте кратко с миксер или с домакинска бъркалка. Добавете ябълките, а след това и сухата смес. Размесете.

* Изсипете тестото в две малки тавички с размер 20 см, покрити с хартия за печене. Изпечете двата блата в загрята на 170* за около 30-35 минути. Охладете.

* Сглобете тортата, като поставите единия блат в равна кръгла чиния. Върху него намажете половината от крема. Сложете втория блат. С останалия крем измажете тортата отгоре и отстрани. Украсете по желание. Да ви е сладко!

 

Tags: Торти

  • Hits: 16048

Коментари   

Грациела
0
Здравей Йоли! Не мога да повярвам че тази торта е останала без отзив!
Горещо я препоръчвам на всички!!!!уникална е, не се налага да се изчаква да поеме и да улегне...буквално два часа по късно си я похапвахмедоволни....
Стана чудесна ,много сочна и вкусна и май е адиктивна!!,!
Дори не я направих съвсем по рецептата, защото направих блата наведнъж и то в по разлата форма....И после го разрязох с един дълъг испански нож за хамон. Представям си как би било ако спазвах абсолютно всяка стъпка по рецептата!
Много сме доволни всички удома и вече имам още една торта в репертоара . Хубаво е да се празнува без повод!
Благодаря от сърце!
Отговор
yoli
0
Аз благодаря на теб, Граци! Толкова ме радваш винаги! А този нож за хамон..., много силно ме привлича. Обожавам хамон! Това за мен е най-първокласен вкус!
Отговор
Камелия  Деркозлиева
0
Здравей, Йоли! Смятам да правя тази торта. Да попитам- като престои 4-5 часа в хладилник крема, веднага след изваждане ли го разбивам или да изчакам известно време да се отпусне? Благодаря предварително и хубав ден!
Отговор
yoli
0
Да, Ками. Директно го разбивай. Все едно работиш със студена сметана, но е гъст. Ще се радвам, ако ти хареса. Благодаря ти!
Отговор
Камелия Деркозлиева
0
Твоите торти са винаги невероятно пиршество за сетивата. Те са неизменен спътник за всичките ни поводи, а и за гостите ни без повод. Тази рецепта я глася за утрешния рожден ден на малкия ми син. Благодаря за насоките и продължавай да радваш всичките си последователи! Прекрасен ден, мила Йоли!
Отговор
yoli
0
Да ти е живо и здраво момчето, Ками! Един прекрасен празник ви желая!
Благодаря ти, че избра мия торта за такъв специален повод. Надявам се да ви хареса на всички!
Отговор
Камелия Деркозлиева
0
Благодаря от сърце за пожеланията, Йоли! Чудесно попадение се оказа тази рецепта-гостите ми я определиха като една от най-добрите торти, които съм правила ( а те всички винаги са били по твои рецепти :-) ). Забавих се с отговора, но ще ти призная- от 27.09.22 до днес я правя за трети път. Толкова съм възхитена от текстурата и вкуса на блата!!! И още нещо ще призная- първия път спазих оригиналната рецепта, а следващите два пъти ползвах блата на ябълковата торта, а за крем- този от твоята морковена торта, която също е много обичана у нас. Прекрасна комбинация!!! Благодарение на теб радвам винаги и семейство и приятели. Хубава вечер, мила Йоли!
Отговор
yoli
0
Много ме радваш ти! Толкова си мила, Ками! От сърце ти благодаря! И още веднъж, и пак, и пак!
Отговор
Diana Valstar
0
Йоли, това е една от най-вкусните торти, които съм опитвала. Пиршество за сетивата. Благодаря!
Отговор
yoli
0
Благодаря много, Диана! Радвам се, че ти хареса. Весели празници!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.