Захарни цветни круши

 

Тази техника за озахаряване и оцветяване на плодове е стара и изпитана. В Интернет ще намерите различни съвети за изсушаването им във фурна или на стайна температура. Лично аз предпочитам бавното сушене, тъй като при него крайчетата на плодовете остават равни и прави, а от топлината на фурната винаги леко се извиват. Освен, че са вкусни, тези захарни резенчета могат да изглеждат и красиво, ако добавите малко цвят към захарта. Така те се превръщат в чудесна декорация за сладкиши, торти, кремове и сладоледи.

Ето какво ви е нужно:


твърди круши
захар
сладкарска боя

 Начин на приготвяне:

* Първо подгответе цветната захар. За да не се повтарям излишно, прочетете тук, как да я приготвите. Добре е захарта да се получи е с наситен цвят. В противен случай плодовете няма да се оцветят добре.

* Покрийте тава с хартия за печене. Нарежете крушите на тънки резенчета, като за чипс. Подредете ги в тавата и ги посипете плътно с цветната захар. Може да направите едноцветни круши или с повече цветове, които след това приятно ще се прелеят един в друг. Друг начин на оцветяване е да натопите резенчетата в цветен захарен сироп и след това да изсушите. Аз предпочитам посипването със захар, тъй като цветовете се получават по-активни.

 * Оставете тавата на стайна температура. Лично аз я държа във фурната, за да не се прашат крушите. Само след няколко часа резенчетата изглеждат по този начин-захарта се е стопила и разтекла по тях и хартията. Оставете ги още час-два в цветния сироп, след което ги прехвърлете в друга тава върху чиста хартия.

 * Това е всичко. След около седмица ще имате перфектни резенчета цветни захаросани круши. При допир не трябва да лепнат, но трябва да останат пластични и да не се чупят. Разбира се, може да ползвате и фурна, ако не ви се чака толкова дълго. Бъдете внимателни с температурата. Сушете ги от 80 до 100*С или просто ги слагайте от веме на време в топла фурна, след като сте пекли в нея. Бих искала отново да напомня, че прекомерното изсушаване ще направи крушите трошливи и ще деформира краищата на резенчетата. Съхранявайте ги в буркан на стайна температура, като между пластовете круши сложите малко хартия за печене.

* Експериментирайте с цветовете. Може да захаросате и кисели ябълки. Аз направих круши в топли есенни цветове, както и няколко в зелено. Съчетани с резен ароматно сирене и бутилка червено вино, захарните круши се превръщат в чудесен гурме-подарък. Приятни занимания!

 

Tags: Украси

  • Hits: 9902

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.