Украса от вафлена хартия

 

Искам да ви предложа една интересна и ефекнта украса от вафлена хартия. Това е тънка оризова хартия, която се използва в сладкарството за декорации. Неутрална е на вкус, много фина и силно хигроскопична. От нея можат да се направят различни цветя и фигурки.
Тази "тапицирата" торта, както обичам да я наричам, е покрита с марципан и отстрани е облепена именно с тази вафлена хартия. Не разполагам със снимки на процеса на правене, но мисля, че ще успея лесно да ви обясня, как се прави всичко.


Тортата задължително трябва да е покрита с марципан или фондан. Рецепта за домашно приготвен марципан може да видите тук. Вече споменах, че хартията е силно хигроскопична и няма как да се монтира върху крем. Веднага ще поеме влагата му, ще се набръчка и буквално ще се разтвори.
Другото, което е нужно са сладкарски бои, четка за рисуване и малко вода. И така, накъсайте лист хартия на малки парченца. Колкото по-неравни и различни са на големина, толкова по-добре. Залепете ги на части по страницата на тортата, като ги застъпвате. Те ще се закрепят по марципана без проблем, тъй като е леко лепкав. При покритие с фондан е нужно да го навлажните съвсем леко. Просто прокарайте по него само веднъж влажна гъба или ръката си. След това залепете парченцата вафлена хартия. С четката за рисувате оцветете в желани от вас цветове. Отделните парченца ще се слепят идеално като едно цяло. Допълнително може да ги загладите с четката. Не навлажнявайте хартията твърде много. От много вода има опасност фондана или марципана да омекнат и видът на тортата да пострада. Добре е боите да са разредени до нежни и по-бледи цветове, за да получите по-ефирна украса.
Това е всичко. Съвсем лесно е. Разбира се, трябва да отбележа, че въпросната "тапицерия" не е най-вкусното нещо на света. У дома я махнахме и наблегнахме на истинската торта, която е превъзходна на вкус! Но наистина е ефектно, лично на мен ми харесва.

 Цветята върху тортата са също от вафлена хартия. Нарежете я на различни по големимна овални или листовидни части. Може да си направите сами шаблони. Започнете от най-малките, като намажете крайчето на всяко с малко вода. Слепете и ще получите листенце. След това залепете всички листа едно към друго, като ги застъпвате. Принципът е да започнете от най-малките листа и постепенно да добавяте по-големите. Когато цветето е готово го оцветете и оставете да изсъхне. Гарнирайте с цветята в последния момент преди поднасяне за да не се овлажнят от тортата.

Надявам се да съм успяла да обясня, как може лесно да направите още една украса. Вафлена хартия може да поръчате от Интернет. Ще я намерите в различни сайтове, само трябва да напишете думите "вафлена хартия" в търсачката на Гугъл. Проверих и се оказа, че цените са твърде различни. Някои са доста солени, други напълно поносими. Например, ето линк към "Сладката къща". Мисля, че там цената е нормална. Е, аз оставам на разположение за всякакви въпроси. Приятно майсторене!

 

Tags: Украси

  • Hits: 19917

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.