Доматени палачинки с кускус

 

Кускукът е тестено изделие от малки зрънца, които се правят от твърда пшеница или пшеничен грис. Днес кускусът се произвежда механизирано, но преди жените са се събирали на групи и са го приготвяли в продържение на дни. Да направиш кускус си е истински трудоемка работа.
Всъщност у нас истинският кускус е малко познат. Под наименованието „кус-кус“ се подвизава макаронено изделие, тип паста с форма на дребни зърна. Те са популярни в Източна Европа, позната са в Италия като пеперини, ачини ди пепе или пиомби, в Унгария като tarhonya, на английски egg barley. Израелският кускус, известен като мафтул или перлен кускус, е по-едър вариант на кускуса и се приготвя по по-нетрадиционен за нас начин. В Западната кухня кускус често се поднася към ястия от сьомга или пиле или се добавя в салати. Ето един вариант на кускус в доматени палачинки.  

Продукти за палачинките:

150 мл доматен сок
1 с.л. доматено пюре
100 мл прясно мляко
2 яйца
100 г брашно
сол на вкус
свинска мас

пълнеж:

150 мл горещ пилешки бульон
100 г кускус
50 г овче сирене
4 с.л. кедрови ядки
1 малка главичка стар лук
1 скилидка накълцан чесън
2 с.л. зехтин
1 с.л. бял балсамов оцет
1-2 ч.л. мед
сол и черен пипер на вкус
2 щипки канела

 



Приготвяне:

* В купа смесете доматиния сок, пюрето и млякото. Разбъркайте и добавете яйцата. Разбийте кратко с бъркалка или миксер и сипете брашното. Овкусете със сол. Ако вместо готов доматен сок искате да ползвате прясно настъргани домати ще се наложи да увеличите количеството прясно мляко, тъй като сместа ще стане по-гъста. Консистенцията на сместа като гъстота трябва да е като за класически палачинки.

*  Намажете плитък тиган с малко мас и изпържете палачинки. Периодично мажете с малко мас тигана и палачинките, като ги обръщате. В случая я препоръчвам вместо масло, защото палачинките стават крехки и вкуса на маста много добре се съчетава както с тях, така и с пълнежа. Ако не обичате мас ползвайте масло, но не и олио или маргарин.

* Залейте кускуса с горещия бульон и го оставете за 20 минути да набъбне.

* В зехтина запържете до златисто лука и чесъна. Сипете ядките за да се запържат и те, сложете меда и угасете с оцета. Сипете лука при кускуса, овкусете със сол, пипер и канела и на края добавете натрошеното сирене.

* Сипете от пълнежа в палачинките и свийте на торбички. Завържете ги с лента от попарен във вряла вода праз. Може да ги сервирате както топли, така и студени. Да ви е сладко!

 

Tags: Безмесни ястия

  • Hits: 4637

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.