Палачинки с броколи и бри

 

Палачинките са невероятно универсално ястие. Благодарение на неутралния им вкус, те са подходящи за всякакви сладки и солени рецепти. Може да ги приготвите няколко дена предварително и да ги съхранявате в хладилник, увити в найлоново фолио. Или да ги замразите. Така ще имате под ръка готови палачинки винаги, когато ви потрябват. Запечете ги непосредствено преди сервиране.

Продукти за 4 порции:

8 палачинки
300 г броколи
200 г сирене бри
8-10 сушени домата
40 г стопено масло
черен пипер

бешамел:

40 г масло
2 с.л. брашно
2 ч.ч. прясно мляко
2 жълтъка
сол на вкус
настъргано индийско орехче - 1/4 ч.л.

Приготвяне:

* Накиснете доматите в топла вода. След като омекнат ги отцедете, изстискайте от излишната вода и нарежете на парчета.

* Накъсайте броколито на малки розички. Бланширайте ги за 2 минути в кипяща подсолена вода. Отцедете и охладете.

* За бешамела направете светла запръжка от маслото и брашното. Сгорещете млякото и го налейте навъднъж в брашното. Бъркайте енергично до получаване на гладък сос. Спазвайте принципа горещо към горещо и така няма да се образуват бучки в соса. Другият начин е към студената брашнена запръжка да добавите студено мляко, но никога не шокирайте горещ продукт със студена течност когато готвите. Сложете жълтъците и разбъркайте. Сварете соса за няколко минути на тих огън, като бъркате непрекъснато. Подправете с индийско орехче, сол и черен пипер.

* Във всяка палачинка сложете малко броколи, бри, сушени домати и по 1 с.л. от бешамела. Поръсете с черен пипер. Намаслете кръгла тавичка. Сложете в нея палачинките, като ги накъдрите небрежно и им придадете форма на цветя, но не ги затваряте напълно. Върху тях разпределете останалите броколи, сирене, домати и бешамел. Залейте с маслото и запечете за около 20 минути в загрята на 180* фурна. Ако тънките краища на палачинките започнат бързо да прегарят, покрийте тавата с лист алуминиево фолио и продължете с печенето. Сервирайте топли. Да ви е сладко!

 

Tags: Безмесни ястия

  • Hits: 4524

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.