Пълнен батат със сирене

 

Кой може да предположи, че бататът не е картоф, а принадлежи към семейството на грамофончетата Convolvulaceae? Всъщност, именно бататът дава името на познатия ни обикновен картоф. Английската дума „potato“ идва от испанската дума „batata“, означаваща „сладък картоф“ (Ipmoea batatas). Нормално е да бъркаме двете култури, тъй като са доста сходни. Затова най-разпространеното му име е "Сладък картоф". Яде се подземната част, приличат си и на външен вид. За разлика от картофите, на бататите се консумира и листната част, подобно на спанака. И знаете ли, листата са невероятно красиви. Батати се сеят и като декоративни растения заради красивата листна маса. Колкото и да си приличат кората, формата и сърцевината на батата е коренно различна от тази на картофа. Пренесен от Колумб в Европа, бататът днес е популярен  и предпочитан не само заради вкуса, а и заради хранителната си стойтост. Съществуват над 400 вида батати, но може би най-разпространени са два от тях- светлият сладък картоф и тъмнокорият сладък картоф. Обикновено под кората се крие ярко оранжева вътрешност и приятен кестенов сладък вкус. Бататът е подходящ за солени ястия и десерти. Като консистенция и цвят прилича на тиква, но вкусът е различен. Аз нямам опит с приготвянето на батати, тъй като у нас се срещат сравнително отскоро. От любопитство купих няколко сладки картофа и ги приготвих съвсем семпло. Хапваше ми се нещо "креместо" и ги напълних с крем сирене и кашкавал. Получи се много вкусен резултат. Ще се радвам да опитате и вие.
 

 

Продукти за 2 порции:

2 батата
сол
2-3 с.л. зехтин
3-4 с.л. крем-сирене
2 с.л. нарязан зелен лук
2-3 с.л.настърган кашкавал
черен пипер

Приготвяне:

* Измийте много добре бататите и ги посолете. Намажете ги с малко зехтин и увийте всеки по отделно в алуминиево фолио. Изпечете ги във фурна на 200* за около 25-30 минути или докато омекнат добре. Лесно ще разберете кога са готови. Натиснете леко с пръст фолиото. Ако бататите са готови безпогрешно ще усетите мекотата им.

* Извадете ги от фурната, развийте фолиото и ги оставете да изстинат. Прехвърлете ги в тавичка и ги цепнете по средата с остър нож без да ги прерязвате до долу. Внимателно ги разтворете с пръсти. Посолете вътрешността.

* Смесете крем-сиренето със зеления лук. Ако е нужно добавете малко сол. Напълнете бататите с крема и посипете с кашкавал.

 * Полейте ги с останалия зехтин, поръсете с черен пипер и запечете на 200* за 10-15 минути докато кашкавала се стопи и леко зачерви. Да ви е сладко!

 

Tags: Безмесни ястия

  • Hits: 48712

Коментари   

Ева
+8
Моля, да коригирате времето за печене. В момента се пекат над 1 час и все още не са омекнали!
Отговор
Ели
-1
След1 час печене на 220* са твърди като камък! Извадих ги и ги срязах на две по дължина. Продължавам печенето!
Отговор
yoli
-1
Странно какъв е този батат! Като всяко кореноплодно се сготвя бързо. Нямам представа, Ели. Печи, докато омекне, какво да ти кажа… Надявам се да ти хареса. Благодаря ти.?
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.