Пълнен лук с горгонзола, тиква и орехи

 

Лукът-неизменен спътник на всяка салата и ястие. Египтяните го обожествявали, вярвайки, че сферичната му форма и концентричните пръстени символизират вечния живот. Използвали са го дори при погребенията, както се вижда от следите от лук, намерени в очите на Рамзес IV. Вярвали, че ако при погребението с мъртвите се погребе лук, силната му миризма ще върне духа им. Лукът по-късно достигнал до Гърция, където атлетите ядели големи количества лук, защото щял да олекоти баланса на кръвта им. Римските гладиатори били натривани с лук за да се втвърдят мускулите им. В Средновековието лукът е бил толкова важна храна, че хората си плащали наемите с него и дори го поднасяли като подарък. Лекарите предписвали лук като лек срещу главоболие, ухапвания от змия и косопад. Лукът е една от първите земеделски култури, споменати писмено в Библията. По времето на Плиний Стари са били познати 6 вида лук, описани от него в „Естествена история“. Лукът е занесен в Северна Америка от Христофор Колумб при експедицията му до Хаити от 1493 година.
Сълзотворното въздействие на този зеленчук с така дълга история започва още под земята. Той попива сярата от почвата и образува аминокиселини, производни на сярата, които лесно се превръщат в газ. Е, днес няма да люти, той като няма да се налага да го белим докато е суров. Вижте рецептата.

Продукти за 6 порции:

6 големи глави кромид лук

пълнеж:

100 г горгонзола
150 г тиква
30 г орехови ядки
20 г масло
сол и черен пипер  на вкус
галета за поръсване
зехтин

Приготвяне:

* Завийте в алуминиево фолио по отделно всяка глава лук без да я белите. Сложете лука в тавичка и го изпечете във фурна на 200* за окоро 40 минути. Отстранете фолиото и обелете люспите.

 



* Нарежете тиквата на малки кубчета и я задушете леко в маслото. Прибавете натрошеното сирене и едро счуканите орехи. Овкусете със сол и пипер.

* С малка лъжичка внимателно издълбайте главите лук, като внимавате да запазят целостта си. Добавете издълбаната вътрешност към тиквата и разбъркайте.

* Подредете издълбаните глави лук в тавичка и ги напълнете с плънката. Посипете с галета, полейте с малко зехтин  и запечете до зачервяване. Ако остане от пълнежа го сервирайте, като го насипете около главите лук. Да ви е сладко!

 

Tags: Безмесни ястия

  • Hits: 3724

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.