Тиквеникът на Дешка

 

Искам да ви разкажа за една страхотна българка-Дешка от Горно Драглище. В подножието на Южна Рила има едно истинско българско местенце с истински хора. Хора, които живеят в "зелена къща", милеят за българските традиции и вкусове, съхраняват ги, опазват ги и ги предават на идните поколения. Обичат красивата ни природа и живеят според нея. Имах щастието да се запозная с Дешка благодарение на Десислава Димитрова, която е координатор на Slow Food за България. Гостувайки в зелената къща на Дешка, имах възможност да опитам традиционните за този край Чекане с кокал, Полейница, Задушено и да видя с очите си как се прави уникалния Нафпавок. Можеби не изписвам съвсем правилно тези думи, защото диалекта там е нещо специално. Толкова различен от всеки друг в България. Колко е малка родината ни, и колко е богат етноса ни! Просто е уникално!
Дешка ни нагости с тиквеник, който днес искам да ви предложа. Тя беше направила  десерта само с кори и тиква. Нищо друго. Нещо много простичко и вкусно. Толкова ми хареса различния начин на приготвяне, че реших да го направя и аз. Сложих в тиквеника неща, които аз обичам, но това не е важно. Знаете, че е въпрос на личен вкус какво да добавиш или отнемеш в една рецепта. Мисля, че спазих технологията на правенето на тиквеника, а именно тя е това, което искам да споделя с вас. Опитайте Дешкиния тиквеник, няма да съжалявате. А аз със сигурност пак ще и отида на гости в Горно Драглище!

Продукти:

1.500 кг настъргана тиква
250 г захар
150 мл вода
настъргана кора от 1 портокал
ванилия
100 г ядки по избор
80 г стафиди
80 г нарязани сушени кайсии
150 г стопено масло
400 г кори за баница

 



Приготвяне:

* Сложете настърганата тиква в тенджера заедно със захарта, подправките и водата. Задушете тиквата за няколко минути и я изсипете в цедка за да се отцеди добре. Запазете отцедилия се сок.

*  Наредете баницата с тиква по обичайния начин. Две по две намажете корите с масло, сложете плънка от тиква, ядки и сушени плодове. Завийте на рула и ги подредете в тава намазана с масло. Може да я подредите и като наложена баница. Намажете готовата баница с масло и изпечете до зачервяване в загрята на 180* фурна за около 35-40 минути.

* Няколко минути преди края на печенето извадете тавата от фурната и залейте тиквеника със сока от задушената тиква. Върнете обратно във фурната и доизпечете за още 3-4 минути. Сервирайте тиквеника леко охладен.

* Може да го направите с всякакви кори, не само с фини. Правила съм го и със селски домашно точени кори. Получава се вид сиропирана баница. Плънката е много, корите почти не се усещат. Прилича на баклава, но не е така сладка, а просто много, много сочна и ароманта. Може да ароматизирате тиквата с канела, карамфил, кардамон или друго, което обичате. Може да направите тиквеника с олио, както го прави Дешка. Оставям на вас избора за вкус, приятно готвене и да ви е сладко!

 

Tags: Български гозби Тестени

  • Hits: 32295

Коментари   

Даниела Арабова
0
Този тиквеник е разкошен! За пръв ът правя по този начин и наистина стана като баклава, без да е тежък, без да е твърде сладък, много сочен и свърши страшно бързо! Отивам отново за тиква и ще правя нов :D
Благодаря, Йоли!
Отговор
yoli
+1
Ех, че се радвам! Много съм щастлива, че пробва точно тиквеника на Дешка! От сърце благодаря!
Отговор
Anonymous
0
Йоли, това е the holy grail на рецептите за тиквеник! Перфектен е :) Аз го правих с пълнозърнести кори и малко модифицирах като сложих сока от портокала вместо вода и следващия път мисля и малко ром да добавя :P

ПС
И аз съм от фен клуба на Дешка - не съм срещала по-гостоприемна жена и то с такива невероятни кулинарни умения.
Отговор
yoli
-1
Всеки, който има такова отношение към българските ни гозби ме радва от душа и сърце! А отношението ти към Дешето-дваж повече! Изключително много ти благодаря за този коментар!
Отговор
Боги
-1
Йоли, здравейте! В момента правя тиквеника и виждам, че няма канела. Може да се сложи малко, нали?
Отговор
yoli
0
Благодаря, Боги! Надявам се да ти хареса. Всички аромати са винаги на вкус. Ще сложиш канела, разбира се, щом я обичаш. Весели празници.
Отговор
Ралица Гарчева
0
Скъпа Йоли, днес направих този тиквеник. Та той е едно съваршенство! благодаря за споделената рецепта! Най- Най -вкусният тиквенит е това.
Отговор
yoli
0
Рали, от сърце благодаря! Много съм щастлива, че ти харесва тиквеника на Дешето. Светли празници ти желая!
Отговор
Enia
+1
Разочарована съм от този тиквеник. 1,5 кг тиква за 400 гр кори се оказа твърде много. Добре изпеченият хрупкав тиквеник защо трябваше да се мокри със соса от варенето, не ми стана ясно - получи се една мокра полу-кашава консистенция, която трудно се оформяше на парче. Подобие на баклава определено не беше, даже и сиропирана баница не наподобяваше. Поне се сетих да "изсуша" тиквеника на 120'С за 45 мин, за да му се махне влагата от заливката.
Отговор
yoli
-1
Много съжалявам, Ениа. На останалите им харесва, както се вижда от коментарите. Някои даже го смятат за най-сполучлива рецепта. Но няма еднакви хора Пи вкус и цвят, както се казва. Благодаря, че опита.
Отговор
Гергана Милкова
0
Здравейте Йоли, това е страхотна рецепта! Благодаря за идеята на Вас и на Дешка. Много вкусно преживяване!
Отговор
yoli
-1
Благодаря от сърце, Гери. Много се радвам, че ти хареса. Защото на една жена, както може да видиш един коментар по-горе никак не се е получил добре този тиквеник. Доста разочарована е останала, за което много съжалявам. Така че, наистина много се радвам, че ти си доволна от резултата. Благодаря ти отново.
Отговор
Гергана Милкова
0
Здравейте Йоли, прекрасна рецепта! Благодаря на Вас и на Дешка за вкусната идея.
Отговор
Албена
0
Благодаря, Йоли за прекрасната рецепта.
Правила съм досега все хрупкави, с млечни и без заливки, но исках нещо различно и старовремско. Описанието ти ме грабна от раз, а сега и изпълнението "обикаля нивката" преди да го хапнем с удоволствие. Това е моят тиквеник, сочен, но не и натрапчив по сладост, както е при баклавата.
Благодаря и на Дешка. ;-)
Отговор
yoli
0
Така се радвам, че ти хареса, Бени!! Благодаря от сърце! Да ви е сладко!
Отговор
Нина
0
Здравей, Йоли!
Тиквеникът е нечовешки вкусен! Много благодаря за рецептата!
Сега искам да добавя, че това е 5-6 рецепта от твоите, които правя от 2 седмици насам и всичките стават уникално вкусни! За нова година направих най-добрите сарми с телешко месо по твоя рецепта и всички много я похвалиха. Не съм голям готвач и често губя самочувствие, защото нямам самочувствието, че знам някои основи на готварството, но след като всяка от твоите рецепти ми се получи прекрасно започнах да трупам хъс и желание, заради което ти благодаря!
Искам да добавя, че ако направиш бутон с Любими рецепти от твоят блог, ще бъде прекрасно, защото има още толкова много, които само съм набелязала и не искам да изгубя!
Поздрави от мен за това какъв прекрасен кулинар си!
Нина :) :-)
Отговор
yoli
+1
Вх, Нина! Така ме зарадва, просто идея нямаш! Хиляди благодарности за доверието и хубавите думи! Много, много се радвам!
Отговор
Ива
0
За пореден път домът ми ухае вълшебно!
Обирам овациите с тази рецепта,благодаря за споделеното настроение!
Вълшебна 2024!!!
Отговор
yoli
0
Щастлива Коледа, Иве! Благодаря ти от сърце! Много се радвам, че ви харесва!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.